Kenya angrep al-Shabaab-leire i Somalia

Kenyanske fly har bombet to al-Shabaab-leirer i Somalia, ifølge luftforsvaret i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leirene ligger i regionen Gedo, som grenser mot Kenya. En kilde i luftforsvaret sier de har opplysninger som tyder på at terroristene som angrep høyskolen i Garissa i Kenya i forrige uke, kom fra Gedo.

– Målene ble truffet og tatt ut, de to leirene er ødelagt, sier militærtalsmannen David Obonyo.

Al-Shabaab hevder imidlertid at flyangrepet var mislykket og at bombene landet i en åker.

– Kenya har ikke truffet noen av våre baser, sier terrorgruppens talsmann Sheikh Abdiasis Abu Musab til nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Kenya i sorg og sjokk etter massakre

Kritiserer beredskapen

Al-Shabaab-angrep i Kenya har kostet over 400 mennesker livet siden april 2013. Torsdagens angrep i Garissa, hvor 148 mennesker ble drept, er det dødeligste av dem.

Opprørsgruppen har truet med en «langvarig, grusom krig» mot Kenya hvis ikke kenyanske soldater trekkes ut av den fredsbevarende styrken til Den afrikanske union (AU) i Somalia.

Kenyanske medier kritiserer myndighetene og sikkerhetsstyrkene for ikke å ha reagert raskt nok på angrepet. I tillegg pekes det på at det allerede for lang tid siden kom advarsler om et mulig angrep mot en utdanningsinstitusjon.

Britiske og australske myndigheter hadde også kommet med nye reiseråd for Kenya. Disse skal president Uhuru Kenyatta ha avvist som sludder, ifølge avisen Daily Nation.

– Som en fotballkeeper

Utenriksminister Amina Mohamed sammenligner jobben med å forsvare landet mot terrorangrep, med å være fotballkeeper.

– Ingen husker når man redder hundre liv. De husker de angrepene som slapp gjennom, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

Opposisjonsleder Raila Odinga, som var statsminister da Kenya sendte militære styrker til Somalia for å bekjempe al-Shabaab i 2011, mener regjeringen nå må vurdere å hente soldatene hjem.

Han minner om at USA trakk militære styrker ut av Somalia etter at 18 amerikanske soldater ble drept i landet i 1993.

Men noen tilbaketrekning kommer ikke på tale, ifølge en talsmann for Kenyatta. Han peker på at al-Qaida angrep Kenya i 1998, lenge før kenyanske soldater ble sendt til Somalia.

– Ideen om å trekke oss ut av Somalia for å gjøre oss mindre sårbare for angrep, er fullstendig nonsens, sier talsmannen Manoah Esipisu.

Ung advokat

Søndag ble det kjent at en av de antatte gjerningsmennene bak terrorangrepet i Garissa var en ung og lovende advokat. Abdirahim Abdullahi var utdannet ved universitetet i Nairobi og sønn av en offentlig tjenestemann nordøst i landet. Han hadde somaliske aner.

Fire antatte gjerningsmenn ble drept i angrepet. I tillegg er fem personer pågrepet. Tre av dem anklages for å ha bidratt til å koordinere terroraksjonen.

Fortsatt er ikke alle de 142 studentene som ble drept, identifisert. Over 200 slektninger befinner seg ved likhuset i Nairobi i påvente av å få utlevert sine døde.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden