Jemen får ingen pause fra bombene

FAMILIE PÅ NI DREPT: En gutt gråter ved ruinene av hus som ble ødelagt av et luftangrep i landsbyen Okash nær Jemens hovedstad Sana, der en familie på ni ble drept lørdag. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / NTB scanpix
FAMILIE PÅ NI DREPT: En gutt gråter ved ruinene av hus som ble ødelagt av et luftangrep i landsbyen Okash nær Jemens hovedstad Sana, der en familie på ni ble drept lørdag. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / NTB scanpix

Røde Kors trygler om en pause i krigen i Jemen for å hjelpe sivilbefolkningen. Natt til søndag fortsatte de saudi-ledede flyangrepene mot hovedstaden Sana.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utviklingen i Jemen

* Houthi-bevegelsen tok kontroll over hovedstaden Sana i februar. Siden har militsen tatt kontroll over store deler av landet, og rykket sørover mot havnebyen Aden. Houthis tilhengere tilhører zaidi-sekten, som har utspring i sjiaislam og utgjør rundt en tredel av befolkningen.

* Regjeringen til den sunnimuslimske presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi søkt først tilflukt i Aden. Presidenten er senere flyktet til Saudi-Arabia.

* Hadi anses fortsatt som landets president av FN og vestlige land. Han har støttet USAs droneangrep i Jemen mot al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP).

* En koalisjon ledet av Saudi-Arabia har siden 23. mars gått til luftangrep mot Houthi-militsen, som også ligger i krig med AQAP. Militsen har støtte fra Iran.

* Onsdag denne uken gikk Houthi-opprørerne inn i Aden, tross omfattende luftangrep. Harde kamper pågår inne i byen.

* Luftangrepene har også truffet sivile mål, som en flyktningleir og et meieri. FN kaller angrepet på flyktningleiren et brudd på folkeretten.

* Minst 62 barn er drept i kampene i Jemen den siste uken, ifølge UNICEF.

Saudi-Arabia og allierte land har i halvannen uke bombet Houthi-opprørere i nabolandet. Flyplasser er stengt, og tilgangen til havnene er begrenset, noe som gjør det svært vanskelig for hjelpesendinger å nå fram.

Sykehusene som behandler de sårede, er i ferd med å gå tomme for medisiner, og lik ligger strødd i gatene i havnebyen Aden, ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen ICRC. Foreløpig har deres oppfordring om en humanitær pause falt på døve ører.

Hjelpen vil komme til Jemen når forholdene tillater det, svarer den saudi-ledede alliansen.

– Den humanitære operasjonen er en del av jobben vår, en del av vårt ansvar, sa oberst Ahmed Assiri sent lørdag kveld.

Les også: Minst 185 personer drept i Jemen

Frykter katastrofe

ICRC har bedt alle partene i konflikten om øyeblikkelig å ta en pause i krigshandlingene i ett døgn slik at nødhjelpssendingene kan leveres.

FN har advart om at befolkningen kan stå overfor en humanitær katastrofe, og Sikkerhetsrådet diskuterte lørdag situasjonen etter at Russland har tatt til orde for en humanitær pause i luftangrepene i Jemen.

Assiri sier at hjelpen vil komme når Saudi-Arabia og dets allierte er i stand til å legge forholdene til rette slik at hjelpen vil gagne befolkningen. De krever at hjelpesendingene ikke forstyrrer militæroperasjonen, at hjelpearbeidere ikke er i fare, og at forsyningene ikke havner i feil hender.

– Vi vil ikke forsyne militsene, sier obersten.

Sikkerhetsrådet

Russerne har de siste dagene hatt problemer med å hente sine landsmenn ut av det krigsherjede landet. Men Moskva ser ikke ut til å få gjennomslag i Sikkerhetsrådet for kravet om en humanitær våpenstillstand med det første.

– Rådets medlemmer trenger mer tid til å vurdere det russiske forslaget, sier Jordans FN-ambassadør Dina Kawar etter at Sikkerhetsrådet diskuterte saken i et to timer langt, hasteinnkalt møte.

– Vi håper at vi kan legge fram noe på mandag, tilføyer Kawar, som leder FNs sikkerhetsråd i april.

OFRE: Jemenitter graver for ofrene for et luftangrep i landsbyen Okash i nærheten av hovedstaden Sana lørdag. Sivilbefolkningen i det lutfattige landet rammes hardt av den internasjonale militærintervensjonen. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / NTB scanpixOFRE: Jemenitter graver for ofrene for et luftangrep i landsbyen Okash i nærheten av hovedstaden Sana lørdag. Sivilbefolkningen i det lutfattige landet rammes hardt av den internasjonale militærintervensjonen. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / NTB scanpix

Harde kamper

De to siste ukene er minst 519 sivile drept i forbindelse med kampene i Jemen, ifølge FN. Titusenvis er blitt flyktninger i eget land, og det er mangel på både mat, vann og drivstoff.

Houthi-bevegelsen tok kontroll over hovedstaden Sana i februar. Siden har militsen tatt kontroll over store deler av det fattige landet. Opprørerne inntok tidligere denne uka den viktige havnebyen Aden sør i landet, tross omfattende bombing fra Saudi-Arabia og dets allierte.

Harde kamper pågår fortsatt i byen, og det er ingen tegn til at kampene verken her eller andre steder i landet er i ferd med å avta.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden