Forsker vil ha godkjenning av politietterforskere

Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Doktorand Ivar Fahsing mener det bør innføres en godkjenningsordning for politietterforskere, og at denne bør være uavhengig av Politidirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fahsing, som er i ferd med å avslutte en doktorgrad innen politietterforskning, sier til Politiforum at han ikke tror det er tilstrekkelig at bare direktoratet (POD) setter standarden for hva politietterforskere skal kunne.

– Skal en slik ordning få den nødvendige legitimiteten, bør den ikke være underlagt dem som også er ansvarlig for å levere kvaliteten i tjenestene, forklarer han. Som en parallell viser han til at Statens autorisasjonskontor for helsepersonell ikke er fagpolitisk underlagt Helsedirektoratet.

England har allerede et eksternt organ som tar seg av den nasjonale standarden for yrker som jobber med beredskap og rettshåndhevelse. Da Fahsing testet nyutdannede i politiet i England og her hjemme, fant han at de norske politifolkene var flinkest til å forstå hva etterforskning faktisk går ut på.

– Samtidig er det tydelig at vi har noe å lære av våre engelske kollegaer på ekspertnivå som skal drive med etterforskning på heltid og med tyngre saker.

Fahsing mener etterforskningsfaget i Norge i dag er i en overgangsfase mellom det gamle og det nye.

– Skal vi godkjenne og systematisk utvikle faget, må vi ha en felles standard i bunn. Der må det ligge en beskrivelse av hva man skal kunne på de ulike nivåene som etterforsker, sier Fahsing.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden