Australske prostituerte viser ansikt

Dette bildet av Tily Lawless har tatt av på sosiale medier. Skjermdump: Twitter.
Dette bildet av Tily Lawless har tatt av på sosiale medier. Skjermdump: Twitter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Student. Drømmer om å bli advokat. Aktivist. Datter. Sexarbeider. Jeg trenger ikke å bli reddet.»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slike uttalelser har flere australske prostituerte kommet med i sosiale medier fulgt av emnetaggen #FacesOfProstitution (Ansiktet til prostitusjon, red.anm).

Trenden startet forrige søndag da Tily Lawless (21), som er utdannet innen historie, men jobber som prostituert, svarte på et blogginnlegg i det australske damebladet Mamamia.

Blogginnlegget var skrevet i forbindelse med 25 års jubileet til filmen Pretty Woman, og skribenten hevdet prostituertes virkelighet var mye verre enn filmen viste, skriver BBC.

«Hvor mange unge, naive, kvinner har blitt lurt av Pretty Woman og lokket inn til en verden med traumer, slaveri og menneskehandel? Julia Roberts store smil er ikke prostitusjonens virkelige ansikt», hevdet skribenten Laila Mickelwalt.

Blogginnlegget ble først publisert på det kristne nettstedet Exodus cry.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Frp-politiker: – Vi kan forby til krampa tar oss, prostitusjon blir ikke borte likevel

– Et bevisst valg

Lawless ble opprørt over blogginnlegget, som hun mente generaliserte prostituerte og framstilte all prostitusjon som skadelig.

21-åringen har solgt kroppen sin i to år, men skjulte det inntil hun flyttet til Sydney for to måneder siden, hvor prostitusjon er lovlig.

Hun bestemte seg for å dele et bilde av seg selv på bildedelingstjenesten Instagram for å vise en annen side av prostitusjon - en kvinne som har gjort et bevisst valg.

Les også: Opposisjonen vil fjerne sexkjøploven

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sjeldent menneskeliggjort

Kort tid senere ble hun kontaktet av den australske foreningen for sexarbeidere, the Scarlett Alliance, som ba henne dele bildet med emnetaggen #FacesOfProstitution på Twitter.

Foreningen ønsker at prostitusjon skal legaliseres i hele Australia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ble overrasket. Sexarbeidere blir sjeldent menneskeliggjort, så det å vise ansiktene våre i sosiale medier er ganske kraftfult, sier hun til BBC.

Responsen på Lawless sitt bilde har hittil vært enorm. Flere hundre australske sexarbeidere har fulgt i Lawless´ fotspor, blant dem som la ut et bilde av seg selv og skriver:

«Jeg sitter ved siden av deg i kaffebaren. Tviler på at du ville tatt meg for å være en skjøge #FacesOfProstitution»

Les også: Fabian Stang har snudd om sexkjøpsloven

I 2012 la Pro Senteret i Oslo fram en rapport basert på prostituerte som opererer på gate og i det som kalles innsidemarkedet - leiligheter og massasjesintitutter. Undersøkelsen viser at prostituerte i Oslo opplevde mer vold enn før sexkjøpsloven ble innført.

«Vi ønsker at samfunnet ikke stigmatiserer, men viser solidaritet med personer som selger sex. Samfunnet bør ha en betydelig forebyggende innsats mot prostitusjon og tilby hjelp til dem som vil ha alternativer.», skriver Pro Senteret på sine hjemmesider.