Initiativtakere gir seg til kjenne:

Tjen Folket styrer ikke støttegruppe for Skavlan

Det har stormet rundt programleder Fredrik Skavlan etter at han hade Sverigedemokraternas sykemeldte leder, Jimmie Åkesson, på besøk i studio forrige helg. Arkivfoto: Fredrik Sandberg (TT)
Det har stormet rundt programleder Fredrik Skavlan etter at han hade Sverigedemokraternas sykemeldte leder, Jimmie Åkesson, på besøk i studio forrige helg. Arkivfoto: Fredrik Sandberg (TT)

Det er ikke den ytterliggående venstregrupperingen Tjen Folket som administrerer støtteoppropet for Fredrik Skavlans behandling av Sverigedemokratenes leder, viser det seg nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter skrev fredag at den ytterliggående venstregrupperingen Tjen Folket kan ha stått bak et opprop på Facebook som fredag hadde samlet nesten 6.700 navn til støtte for Fredrik Skavlans omdiskuterte behandling av Sverigedemorkatenes leder Jimmy Åkesson.

Søndag fikk vi brakt på det rene at to anonyme personer som driver siden, ikke har tilknytning til Tjen Folket.

Tjen Folkets kjente rolle er dermed aktiv støtte til vennegruppa. Deres sentrale skikkelse Kjell Gunnar Larsen opplyser at han tidlig gikk aktivt inn med støtte til vennegruppa for Skavlan.

Anonyme administratorer

Personene bak facebook-gruppa for Skavlan har forholdt seg anonyme.

En henvendelse til administratoren for støttegruppa førte imidlertid til at ABC Nyheter fredag fikk oppgitt ett navn.

Det dreier seg om et 14-årig medlem av Rød Ungdom i Larvik, som opplyste at han er administrator. En annen person er «editor». Navnet til denne andre personen ble holdt hemmelig - inntil vedkommende søndag tok kontakt med ABC Nyheter og opplyste at han ikke har noe med Tjen Folket å gjøre.

Skavlan høstet sterk kritikk for behandlingen av Åkesson, og Kringkastingsrådet har fått rekordmange klager etter programmet.

Les også: Skavlan: – Er man Åkesson, er man klar for tøffe spørsmål

Hemmelig støttespiller

Mange andre støtter Skavlans sterkt kritiske opptreden mot Sverigedemokraternas leder. Og mange har skrevet seg på støtten til Skavlan på Facebook.

ABC Nyheter fikk forrige uke tips om at Tjen Folkets Kjell Gunnar Larsen sto bak initiativet.

Med ham som hovedkasserer ble SOS Rasisme anklaget for storstilt bedrageri med statsstøtte, ved å blåse opp medlemslistene.

Etter at artikkelen blir publisert, er det nå altså klart at Larsen ikke administrerer Skavlans vennegruppe.

Les også: SOS Rasisme-leder pågrepet, siktet for underslag

Les også: Skavlan nekter å beklage overfor Åkesson

– Jeg likte den tidlig

Medlemmer av organisasjonen Tjen Folket bar på kvinnedagen i 2012 parolen «Den verste sjåvinismen er imperialismen» i demonstrasjonstog gjennom Torggata i Oslo. Foto: Erlend Aas (Scanpix)Medlemmer av organisasjonen Tjen Folket bar på kvinnedagen i 2012 parolen «Den verste sjåvinismen er imperialismen» i demonstrasjonstog gjennom Torggata i Oslo. Foto: Erlend Aas (Scanpix)

ABC Nyheter spurte fredag Kjell Gunnar Larsen om han sto bak opprettelsen av støttegruppen for Skavlan.

– Nei, det er ikke jeg som laget den, men jeg likte den tidlig og har støttet den med å invitere folk og legge ut noen saker, svarer Larsen.

Larsen var av dem som måtte ta støyten for bedrageri-anklagene, og ble satt i varetekt. Det så Tjen Folket på som politisk forfølgelse, og fikk sympatisører i andre land til å anklage Norge for overgrep på demokratiet.

Les også: SD: Vi krever ingen unnskyldning fra Skavlan

Les hos Tjen Folket: Internasjonal solidaritet med Kjell Gunnar Larsen

Artikkelen er oppdatert 5. april etter at initiativtakere ga seg til kjenne

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden