Ferdskriver bekrefter at Lubitz styrtet flyet med vilje

Redningsarbeidere ved vrakrestene av Germanwings-flyet som styrtet i de franske Alpene. Foto: Det franske innenriksdepartementet (Reuters)
Redningsarbeidere ved vrakrestene av Germanwings-flyet som styrtet i de franske Alpene. Foto: Det franske innenriksdepartementet (Reuters)

Annenflygeren Andreas Lubitz styrtet Germanwings-flyet i Alpene med overlegg. Det bekrefter data fra flyets ferdskriver, som ble funnet torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flystyrten i Alpene:
  • Et fly av typen Airbus A320 fra Germanwings styrtet i de franske Alpene 24. mars.
  • Flyet var 24 år gammelt og hadde fullført 46.700 flygninger. Det hadde blitt godkjent etter teknisk kontroll samme dag som det styrtet.
  • Alle de 150 personene som var om bord, omkom i styrten.
  • Flyet forsvant fra radaren i 6.000 fots høyde. Det styrtet rundt 100 kilometer nordvest for den franske byen Nice.
  • Etterforskerne mener andreflygeren, 27 år gamle Andreas Lubitz, styrtet flyet med overlegg.
  • Lydopptakene fra taleregistratoren tyder på at kapteinen ble stengt ute av cockpiten.
  • Flyet falt over 30.000 fot på åtte minutter. Høydeinnstillingene på flyets autopilot skal ha blitt endret manuelt.
  • 2. april fant letemannskap ferdskriveren. Data fra denne viser at andreflygeren flere ganger endret innstillingene på autopiloten for å øke hastigheten.
  • Etterforskerne har også funnet spor på datamaskinen til Lubitz som viser at han gjorde nettsøk om selvmord og sikkerhetsanordningen på døren inn til cockpiten.

Ifølge den franske flysikkerhetsmyndigheten BEA ble autopiloten innstilt på en nedstigning til 30 meter. Andrepiloten endret etter dette flere ganger innstillingene for å øke flyets hastighet, opplyste BEA fredag.

Alle de 150 personene om bord mistet livet da Airbus A320-maskinen fra Germanwings styrtet i den franske delen av Alpene for halvannen uke siden.

Det har tidligere kommet frem at flygeren Andreas Lubitz hadde hatt selvmordstanker, og ekskjærester har fortalt at han hadde store humørsvingninger og en kontrollerende atferd.

Da Lubitz tok flygersertifikat ga han flyinstruktørene sine beskjed om at han hadde hatt selvmordstanker, opplyste Lufthansa, Germanwings' morselskap, tidligere i uken.

Bakgrunn: Andreflygeren søkte om selvmord på Internett

I god stand

Ferdskriveren ble funnet på ulykkesstedet torsdag, og etterforskere bekreftet raskt at den var i såpass god stand at de hadde håp om å finne nyttig data.

I ulykkesområdet er det også funnet 40 svært ødelagte mobiltelefoner, som skal undersøkes av myndighetene.

Etterforskerne har funnet ut at andreflyger Andreas Lubitz, som trolig styrtet maskinen i fjellet med viten og vilje, hadde gjort undersøkelser på internett om forskjellige selvmordsmetoder. Han hadde også søkt etter informasjon om teknikken knyttet til cockpitdørene om bord på fly og sikkerhetsinnretningene.

Søkene på datamaskinen var gjort mellom datoene 16. og 23. mars. Flyet styrtet 24. mars.

DNA-undersøkelser

Da flyet hadde styrtet i fjellene nord for den franske byen Nice tirsdag ettermiddag, ble taleregistratoren funnet etter ganske kort tid. Her kunne man høre samtaler fra cockpiten som tyder på Lubitz styrtet flyet etter at han hadde stengt kapteinen ute.

Tidligere har boksen til ferdskriveren blitt lokalisert, men innholdet som ble funnet torsdag, hadde så langt manglet.

Germanwings-flyet traff fjellsiden med så stor kraft at flyet gikk fullstendig i oppløsning. For noen dager siden ble det klart at alle de 150 omkomne som var om bord er identifisert ved hjelp av DNA-undersøkelser av levningene som ble funnet i fjellsiden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden