Kenya i sorg og sjokk etter massakre

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kenya er et land i sorg, dagen etter at nesten 150 personer ble drept og om lag 80 såret i massakren på en høyskole i Garissa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant foreldre som ennå ikke har fått kontakt med sine barn, er uroen stor.

– Da jeg hørte nyheten, forsøkte jeg å ringe ham hele dagen, men det var ikke mulig å få tak i ham. Jeg er urolig ettersom jeg ikke vet om han fortsatt lever, sier Ondieki Michina til avisen The Standard.

Den ytterliggående somaliske islamistgruppa al-Shabaab sier den sto bak angrepet skjærtorsdag. Det tok 16 timer før politiet fikk kontroll over området. Da var 147 personer drept, i tillegg til fire angripere.

– Mennesker har reagert med både sinne og sorg. Dette er første gang så mange mennesker blir drept i denne byen. Det kom som et sjokk for mange, sier Alinoor Moulid, en kenyansk frilansjournalist som befinner seg i Garissa.

Bakgrunn: Kenya: 147 drept i angrepet på høyskole

Stor frykt

Han sier at stemningen i byen er rolig, men at det er mange politifolk og soldater i gatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Akkurat nå er den største frykten at flere angrep er under planlegging. Denne byen har vært relativt rolig de siste månedene, og at slike angrep kommer tilbake, vil føre til at mange drar fra byen, sier Moulid på telefon til det svenske nyhetsbyrået TT.

Han har snakket med to studenter som ligger på sykehus med skuddskader.

– De er traumatiserte og kunne ikke snakke så lenge, men de har fortalt at angriperne angrep vilkårlig, sier han.

Enkelte studenter har fortalt at de ble spart fordi de kunne sitere vers fra Koranen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Milliondusør

Kenya har lovet en belønning på cirka 1,5 millioner kroner for opplysninger som kan føre til at Mohamed Dulyadayn, mannen som mistenkes for å være hjernen bak angrepet, blir pågrepet.

Ibrahim Garane, som bort rett overfor skolen, var på vei til morgenbønnen da angriperne begynte å skyte rett foran ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg trodde at de også var på vei til skolen for å be, og jeg ble sjokkert da de snudde seg og skjøt i hjel vaktene, sier han til The Standard.

Garissa ligger om lag 35 mil øst for hovedstaden Nairobi. Røde Kort har startet en kampanje for å få folk til å gi blod. Mange av de sårede er fløyet til Nairobi. Det gjelder også mange døde, der pårørende er bedt om å hente levningene på likhus.

Politiet har innført portforbud i Garissa frem til 16. april.

Alvorlige angrep i Kenya:

  • Minst 147 personer mistet livet torsdag 2. april i angrepet mot høyskolen Garissa University College i Kenya. Angrepet startet tidlig torsdag morgen og pågikk i nærmere 16 timer før sikkerhetsstyrker fikk kontroll. Den ekstremistiske opprørsgruppen al-Shabaab har tatt på seg ansvar for angrepet. Fire opprørere er funnet drept.
  • Flere gjerningsmenn stormet kjøpesenteret Westgate i hovedstaden Nairobi 21. september 2013. Tre dager senere kollapset taket da kenyanske styrker forsøkte å gjennomføre en redningsaksjon. Minst 68 mennesker mistet livet. Al-Shabaab tok på seg ansvar for angrepet.
  • I Kenyas hovedstad, Nairobi, eksploderte en kraftig bombe i en bygning like ved den amerikanske ambassaden i 1998. Minst 40 personer ble drept. Samtidig eksploderte en tilsvarende bombe i nærheten av den amerikanske ambassaden i Tanzanias hovedstad, Dar-es-Salaam. I alt mistet 230 personer livet ved de to eksplosjonene. Al-Qaida tok på seg ansvaret.