Kenya: 147 drept i angrepet på høyskole

SISTE: Antall drepte i angrepet på en høyskole i Kenya torsdag er oppe i 147, opplyser landets myndigheter. De sier angrepet nå er over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om al-Shabaab:
  • Væpnet opprørsgruppe i Somalia som kriger mot den midlertidige regjeringen i landet. Regjeringen og styrker fra Den afrikanske union (AU) kjemper om kontroll over hele Somalia.
  • Shabaab betyr «ungdom» på arabisk. Gruppen kjemper for et islamistisk styre inspirert av saudiarabisk wahhabi-islam.
  • Var opprinnelig en radikal ungdomsfløy av koalisjonen Den islamske domstol i Somalia, som tok kontroll over en stor del av landet i 2006, men som gikk i oppløsning etter den etiopiske invasjonen samme år.
  • Erklærte seg i 2012 som al-Qaida-nettverkets somaliske gren.
  • Har siden 2011 gjennomført sporadiske terrorangrep i nabolandet Kenya, som deltar i krigen mot Shabaab i Somalia. I 2013 drepte al-Shabaab-opprørere minst 68 mennesker i et angrep mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi.
  • Gruppen består anslagsvis av mellom 7.000 og 9.000 personer. Den kontrollerer fortsatt områder sør i Somalia selv om den ble drevet ut av hovedstaden Mogadishu i 2011.
  • Ledet av Ahmed Abdi Godane, også kjent som Mukhtar Abu Zubair. Han ble drept i et amerikansk droneangrep i Somalia i fjor.
  • Flere hundre utlendinger, blant dem nordmenn, skal ha sluttet seg til al-Shabaab.

(Kilder: NTB, Reuters, BBC)

Det nasjonale senteret for katastrofehåndtering sier 20.15 norsk tid at «alle de fire terroristene er drept» og at det nå legges planer for å evakuere studentene og andre som er berørt av angrepet på Garissa University College.

Høyskolen som ble angrepet, ligger 15 mil vest for grensen til krigsherjede Somalia. Det er innført portforbud fram til fredag morgen i fire regioner langs grensen.

Kristne gisler

Al-Shabaab har tatt på seg ansvaret for angrepet, der blant annet en rekke kristne studenter ble holdt som gisler, mens muslimer som tilhørte skolen, ble sluppet fri.

– Vi sorterte personene og slapp fri muslimene. Det er mange døde kristne inne i bygningen. Vi har også mange kristne i live, sa gruppens militære talsmann, Abdiasis Abu Musab, til nyhetsbyrået Reuters. Kort tid før myndighetene kunngjorde at det hele var over, påsto Musab at gruppen hadde kontroll og fortsatt hadde «mange gisler».

Tidligere på kvelden opplyste innenriksminister Joseph Nkaissery at en av de antatte gjerningsmennene var pågrepet, men dette har ikke blitt bekreftet. Nkaissery snakket da om at 90 prosent av trusselen ved høyskolen var fjernet, men at det pågikk en «opprydningsaksjon».

– Løp for livet

Kenyas politisjef Joseph Boinet sier de væpnede mennene skjøt vilkårlig rundt seg da de gikk til angrep ved daggry torsdag. En lokal journalist tok et bilde av flere blodige lik bare i ett klasserom på høyskolen.

Samtidig meldes det at noen studenter klarte å ta seg bort fra området på egen hånd.

– Vi hørte noen skudd. Vi lå og sov, så det var vel ved femtiden. Da spratt folk opp og løp for livet, forteller en student.

Myndighetene har utlovet en dusør på 1,7 millioner kroner for opplysninger som gjør det mulig å pågripe en mann som omtales som Mohamed Mohamud. Han beskrives som «den mest ettersøkte» og knyttes til angrepet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden