Houthi-militsen jubler etter å ha inntatt sentrum av Aden

Gutter har klatret opp på en stridsvogn i havnebyen Aden under helgens kamper mellom Houthi-militsen og styrker som er lojale mot landets Saudi-støttede president. Foto: Reuters / NTB scanpix
Gutter har klatret opp på en stridsvogn i havnebyen Aden under helgens kamper mellom Houthi-militsen og styrker som er lojale mot landets Saudi-støttede president. Foto: Reuters / NTB scanpix

Houthi-militsen i Jemen har sammen med allierte i hæren rykket inn i sentrum av havnebyen Aden. Saudi-Arabia har ikke greid å stanse framrykkingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbyggere i havnebyen sier de har sett store grupper krigere med granater, fulgt av en kolonne stridsvogner. Mange har flyktet fra byen, mens noen forsøkte å komme om bord på skip som var i ferd med å dra fra havnebyen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Houthi-militsen gleder seg stort over framgangen.

– Etter en uke med bombing mot Jemen kan vi si at angriperne ikke har oppnådd noe. Seieren i Aden i dag er pinlig for operasjonen og har fått de aggressive landene til å ti stille, sa Houthi-bevegelsens talsmann, Mohammad Abdulsalam, til militsens TV-kanal al-Maseera onsdag.

Les også: Tusenvis protesterer mot Houthi-militsen i Jemen

Stor operasjon

Saudi-Arabia har på oppfordring fra Jemens president Abd-Rabbu Mansour Hadis forsøkt å stanse framrykkingen med fly- og sjøangrep, men uten å lykkes. Flere andre sunnimuslimske land deltar i operasjonen mot militsen, som anklages for å stå i ledtog med det sjiamuslimske regimet i Iran.

Houthi-militsen støttes av enheter i landets hær som er lojale mot Jemens ekspresident Ali Abdullah Saleh.

Minst 19 mennesker ble onsdag drept i kampene om byen, ifølge sikkerhetskilder og helsepersonell. Blant dem var både Houhti-soldater, lokale militssoldater og sivile.

Les også: Houthi-militsen i Jemen trapper opp kampene i sør

– En katastrofe

En av presidentens medhjelpere sier han frykter for Adens befolkning.

– Det som skjer nå, vil bli en katastrofe for Aden og dens innbyggere, dersom byen faller, sier Reyad Yassin Abdulla til Al Jazeera.

Hadi er Jemens internasjonalt anerkjente president. Han befinner seg nå i Saudi-Arabia, dit han flyktet idet flyangrepene startet i forrige uke. Før dette oppholdt han seg i Aden.

Houthi-militsen kontrollerer nå store deler av landet etter å ha rykket inn i hovedstaden Sana for seks måneder siden. I januar oppløste militsen nasjonalforsamlingen og satte presidenten i husarrest. Etter dette greide Hadi å flykte sørover til Aden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden