IS inntar palestinsk flyktningleir ved Damaskus

Innbyggere i Yarmouk ved Damaskus venter på mat fra FN-organisasjonen UNWRA. Leiren fikk nødhjelpsforsyninger 5. mars. Da var det ikke kommet mat til leiren siden 6. desember i fjor, ifølge UNWRA. Nå skal IS ha tatt kontroll over store deler av bydelen. Foto: Taghrid Mohammed / Reuters / NTB scanpix
Innbyggere i Yarmouk ved Damaskus venter på mat fra FN-organisasjonen UNWRA. Leiren fikk nødhjelpsforsyninger 5. mars. Da var det ikke kommet mat til leiren siden 6. desember i fjor, ifølge UNWRA. Nå skal IS ha tatt kontroll over store deler av bydelen. Foto: Taghrid Mohammed / Reuters / NTB scanpix

Opprørsgruppa Den islamske staten (IS) har tatt kontroll over mesteparten av den palestinske flyktningleiren Yarmouk rett utenfor Damaskus, opplyser flere kilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ytterliggående islamistene innledet angrepet tirsdag morgen, ifølge en PLO-representant.

– IS-krigere startet et angrep i morges og overtok mesteparten av leiren, sier Anwar Abdel Hadi, politisk leder for Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) i Damaskus.

– De nådde det palestinske sykehuset og 15. gate, som er i sentrum av leiren, føyer han til.

Et øyenvitne sier at opprørere fra Nusrafronten, en annen ytterliggående opprørsgruppe med bånd til al-Qaida, sluttet seg til IS under kampene.

Les også: – IS kontrollerer fortsatt deler av Tikrit

– Fortsatt kamper

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) kontrollerer IS nå flere hovedgater i leiren. Eksilgruppen meldte tirsdag at det fortsatt pågikk kamper mellom de ytterliggående islamistene og det som trolig er palestinske opprørere.

Yarmouk er opprinnelig en flyktningleir for palestinere, men har med årene også blitt bosted for mange syrere. Leiren fungerer i praksis som en bydel i Damaskus, og ligger bare 6 kilometer unna sentrum av den syriske hovedstaden.

Les også: – Canada vil bombe IS i Syria

Beleiring

Området er på bare 2 kvadratkilometer, men hadde før krigen om lag 150.000 innbyggere. Nå er det kun 18.000 sivile igjen. Det skyldes at leiren i nesten to år har vært beleiret av syriske regjeringsstyrker.

Kun en sjelden gang slipper FN inn med humanitær hjelp, noe som har ført til mangel på mat, vann og medisiner og svært vanskelige forhold for innbyggerne.

En avtale med regimet i februar 2014 førte til at opprørsgrupper forlot området. Palestinske grupperinger som også er imot regimet, ble igjen.

– Dør av sult

Amnesty International meldte i fjor at 128 mennesker har dødd av sult i leiren. Andre har mistet livet som følge av medisinmangel.

– Livet i Yarmouk har utviklet seg til en desperat kamp mot sultedød for i underkant av 20.000 sivile som er fanget i en felle uten fluktveier, uttalte Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty International, for ett år siden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden