Lavrov: Enighet med Iran om alle viktige punkter

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er optimist og sier at det er oppnådd enighet om alle vesentlige punkter med Iran. Foto: Brendan Smialowski (Reuters)
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er optimist og sier at det er oppnådd enighet om alle vesentlige punkter med Iran. Foto: Brendan Smialowski (Reuters)

Det er enighet med Iran om alle de viktige punktene i en atomavtale, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Men USA sier at det ennå ikke er full enighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lavrov sa natt til onsdag at det er enighet mellom stormaktene i P5+1-gruppa og Iran om omstridte punkter som inspeksjonene som IAEA skal gjennomføre, og opphevelse av sanksjoner.

Han sa at eksperter nå skal gå løs på de gjenstående tekniske detaljene, og at en endelig avtale i slutten av juni er fullstendig innen rekkevidde.

En amerikansk tjenestemann sier imidlertid at det ennå ikke er oppnådd full enighet om absolutt alle punktene. I Washington møtte president Barack Obama det nasjonale sikkerhetsrådet for å brifes om forhandlingene.

SISTE: Atomforhandlingene i Sveits fortsetter på overtid

Maratonforhandlinger

Lavrov uttalte seg etter en lang dag med samtaler i den sveitsiske byen Lausanne som fortsatte til etter midnatt for å nå frem til en rammeavtale om Irans atomprogram som kan danne grunnlag for en endelig avtale i juni.

USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland håper at en avtale i juni skal hindre at Iran utvikler atomvåpen i ly av sitt sivile kjernefysiske program.

Iran på sin side trenger desperat at de økonomiske sanksjonene mot landet blir opphevet så snart som mulig.

I tillegg til Russland var også Iran optimistisk. Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif sier at det har vært god fremgang i forhandlingene, og han håper de kan fullføres onsdag.

Fristen for å nå frem til en avtale mellom de seks stormaktene i P5+1-gruppa og Iran utløp natt til onsdag, men partene mente det er gjort tilstrekkelig fremgang til å fortsette forhandlingene onsdag morgen. Ifølge Zarif var alle trøtte og trengte hvile.

Ikke ultimatum

En amerikansk tjenestemann avviste tirsdag kveld tidligere meldinger om at USA hadde gitt Iran et ultimatum om å godta avtalen innen onsdag morgen.

To diplomater sa tidligere på kvelden at P5+1-gruppa ikke ønsket å fortsette forhandlingene om atomavtalen lenger enn onsdag morgen etter at fristen gikk ut ved midnatt.

– Det som er sagt om at de ga Iran et ultimatum om onsdag morgen, er fullstendig falskt, sa tjenestemannen.

I tillegg til amerikanerne var andre vestlige delegasjoner heller ikke like optimistiske som Russland.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius reiste hjem for å være med i et regjeringsmøte, men understreket at han kommer rett tilbake om det er nyttig. Kort før Fabius reiste, dro også Kinas utenriksminister Wang Yi hjem.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden