Mars-været vitner om kortere vintre

Svalbard har hatt en mye varmere mars måned enn normalt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Svalbard har hatt en mye varmere mars måned enn normalt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mars har vært usedvanlig varm og rik på nedbør i hele landet. Trenden med kortere vintre fortsetter, sier klimaforsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Temperaturen har den siste måneden vært over normalen i så å si hele landet, viser foreløpige tall fra Meteorologisk institutt.

De største avvikene finner vi lengst nord i landet. På Svalbard lufthavn har gjennomsnittstemperaturen så langt vært 8,9 grader over normalen, skriver Yr.no.

På fastlandet har Kautokeino hatt det største avviket med 6,8 grader over normalen. I Sør-Norge topper Aurskog lista med 5,6 grader varmere enn mars-normalen. Det milde været skyldes varm luft fra Atlanterhavet som føres nordover av lavtrykkene.

– Været den siste måneden er i tråd med den trenden som har vært gjennomgående en del år nå. Vintrene blir kortere. De begynner senere og slutter tidligere, sier klimaforsker Stein Kristiansen ved Meteorologisk institutt.

Lavtrykkene sørget også for at mars har hatt mer nedbør enn normalt de fleste steder. Svalbard lufthavn har hatt 380 prosent av normalnedbøren. I Sør-Norge har målestasjonen ved Moss brannstasjon hatt det største avviket med 204 prosent av normalnedbøren.