Meny

Valgforsker frykter oppsplitting av venstresiden

Cathrine Linn Kristiansen er listetopp for det nye partiet Feministisk Initiativ. Mandag samlet hun og flere partifeller underskrifter i Oslo sentrum for å kunne stille liste ved valget til høsten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Cathrine Linn Kristiansen er listetopp for det nye partiet Feministisk Initiativ. Mandag samlet hun og flere partifeller underskrifter i Oslo sentrum for å kunne stille liste ved valget til høsten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Det nystartede Feministisk Initiativ (FI) samler underskrifter for harde livet for å overholde fristen for å stille liste i Oslo. – Tankeløst, mener valgforsker Frank Aarebrot om nykomlingen.

– Det blir så mange lister på venstresiden at de står i fare for å slå hverandre i hjel, sier Aarebrot til NTB.

Den bekymringen deler ikke listetoppen i Oslo, Cathrine Linn Kristiansen.

– Vårt mål er å samle velgere fra høyresiden og sentrum, ikke bare fra venstre. Det var det som skjedde i Sverige. Jeg tror vi heller kan bidra til å styrke venstresiden, sier Kristiansen til NTB.

Les også: Aarebrot: – Dette kan slå tilbake på Frp

Bergen også

Onsdag ettermiddag samlet Kristiansen og hennes meningsfeller signaturer rundt om i Oslo sentrum. Målet var å komme godt over 300 underskrifter, for å være på den sikre siden.

Også i Bergen har feminister samlet underskrifter for å klare å stille lister.

– Det er en økende oppmerksomhet om feminisme i Norge. Bare se på oppslutningen om 8. mars de siste årene, sier Kristiansen.

Les også: Aarebrot: – Jeg er forundret over Sandbergs avgang

Ubalanse

Valgforsker Aarebrot mener FI og Miljøpartiet De Grønne, som har mangedoblet antall lister ved årets kommunevalg, sammen med SV og lokale lister vil dele velgerne på venstresiden mellom seg. Resultatet kan bli at venstresiden taper representasjon til fordel for høyresiden.

– Den ytterste høyresiden er samlet i ett stort parti, og den ytterste venstresiden splittet i mange småpartier. Det er ikke bra for balansen. Venstresiden bør være like samlet, ellers blir politikken drevet mot høyre, mener han, og viser til asylbarnsaken som eksempel på høyredreining, sier valgforskeren.

Kristiansen sier at FI ikke er med på den tradisjonelle inndelingen av høyre- og venstresiden i politikken.

Etablert feminisme

Aarebrot påpeker at mange viktige seire i kvinnekampen er blitt drevet fram av de store, etablerte partiene.

– Jeg tror ikke så mange kvinnelige Ap-velgere eller Høyre-velgere vil snuse på dette. De mener de har en feministisk tradisjon, det er sterke kvinnenettverk i begge partier, sier han.

Han mener FI kun har importert en idé fra Sverige og påpeker at søsterpartiet i Sverige ble dannet av Gudrun Schyman, som ble kastet ut av Vänsterpartiet. FI i Norge har ikke noen tilsvarende markant frontfigur fra et annet parti.

Populært