Her er Skandinavias største gjedde

Foto: Morten Bak, Fiskeavisen.dk
Foto: Morten Bak, Fiskeavisen.dk
Artikkelen fortsetter under annonsen

Datoen 22. februar vil for alltid stå med gullskrift i kalenderen til danske Finn Sloth Hansen. På denne datoen, i det herrens år 2015, fanget han nemlig den aller største gjedda noen noensinne hadde sett. Vekten stoppet på hele 21,1 kilo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finn Sloth Hansen trives aller best når han sitter i kajakken sin med fiskestengene, og som sportsfiskere flest er han ikke fremmed for å stå tidlig opp i helgene. Søndag 22. februar ringte vekkerklokken før fuglene hadde stått opp, og mens Hansen fremdeles lå i sengen og grublet på hvilket vann han skulle tilbringe dagen på, ante han ingenting om hva som faktisk var i vente.

– Jeg hadde et par spots i tankene, men værutsiktene var usikre. Det eneste jeg var sikker på var at dagen skulle stå i gjeddas tegn, forteller han.

Etter grundig gransking av værtjenestene, falt valget på et vann der utsiktene for lite vind var gode. Selv om klokken ringte tidlig, følte fiskeren selv at han kom seint i gang, noe som førte til at bilen ble pakket i hui og hast. Litt utpå formiddagen var han på plass ved dagens destinasjon, og selv om ikke troen var helt på topp, ble fire stenger rigget med forskjellige agn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siste forsøk

Foto: Morten Bak, Fiskeavisen.dkFoto: Morten Bak, Fiskeavisen.dk

Allerede etter ti minutter med dorging kom dagens første kontakt. En tokilosgjedde ble landet, beundret et øyeblikk og sluppet løs igjen. Det er alltid viktig å komme i gang, uansett størrelse på fisken.

De neste timene skulle vise seg å bli treige. Ingenting fant agnene til dansken interessante, og til slutt gav han midlertidig opp. I stedet prøvde han seg på dropshot-fiske etter abbor, men fiskegudene var like kjipe her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– På dette tidspunktet fristet det mye med en varm bil, men jeg bestemte meg for å gjøre et siste forsøk etter gjeddene. Heldigvis, sier Hansen.

Les flere fiskehistorier hos Hooked.no

Kastet seg over stanga

Sportsfiskeren byttet kunstagn på sine fire stenger, og begynte å rigge kajakken for dorging, igjen. Etter å ha fått ut to stenger, rigget han den tredje med en stor Wolfcreek Curlytail-shad, som han også monterte et Waterwolf-kamera foran, slik at eventuelle hugg kunne fanges på film. Denne stangen leverte umiddelbart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg begynte å rigge stang nummer fire, men i øyekroken registrerte jeg at stangen jeg nettopp hadde satt fra meg plutselig stod i en voldsom bue. Jeg kastet meg over den og fikk gitt et godt tilslag, og det svarte tungt i den andre enden, forteller han.

De andre stengene fikk Hansen sveivet inn mens han fremdeles holdt i stangen med fisk på, og snart hadde han bare kjempen der nede i det kalde vannet å forholde seg til. Det var mer enn nok.

– På ekkoloddet mitt så jeg at en stor fisk steg mot overflaten i takt med innsveivingen min, og snart skimtet jeg fisken. Men den så også meg og kajakken, tverrvendte og satte av sted i et brutalt utras, forteller han.

Trodde ikke det han så

Foto: Morten Bak, Fiskeavisen.dkFoto: Morten Bak, Fiskeavisen.dk

Hansen skjønte nå at den gamle gjeddepersen hans på gode 13 kilo var i ferd med å bli knust. Et par heftige utras til fulgte, men da sjansen bød seg, håvet han fisken på direkten. Først da gikk det opp for ham hvor enorm fisken faktisk var.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg anslo den først til 15+, men innså at jeg ikke kunne ta den inn i kajakken. Derfor padlet jeg til land med fisken på slep i håven, og med fast grunn under bena fikk jeg veid den på et vis. Vekten pendlet mellom 22 og 24 kilo, noe som var helt uvirkelig. Så høye tall våget jeg ikke å tro på, så jeg la fisken i et oppbevaringsnett i vannet, og begynte å ringe rundt til likesinnede, gjeddegale venner, forteller han.

Fang-og-slipp på store gjedder er veldig vanlig praksis blant sportsfiskere, da en stor gjedde har mye mer i et vann å gjøre enn på middagsbordet. Selv i vann der gjeddene er uønsket er en bedre tjent med å la de store fiskene svømme videre, da de setter til livs mange mindre artsfrender i løpet av et langt liv. Å ta livet av denne fisken var uansett aldri et alternativ for Hansen, som heldigvis hadde pakket med seg et stort nok oppbevaringsnett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

125 centimeter

Foto: Morten Bak, Fiskeavisen.dkFoto: Morten Bak, Fiskeavisen.dk

Etter det som føltes som en evighet, kom til slutt et knippe fiskekamerater til vannet. Da karene først fikk se kjempen i oppbevaringsnettet, ble det helt stille. Fisken ble så forsiktig veid i et veienett, og vekten stabiliserte seg på fantastiske 22,6 kilo. Etter at halvannen kilo med veienett var trukket fra, stod det 21,1 på displayer. Dette er 2,35 kilo mer enn den gjeldende danske rekorden på gjedde, og fisken er også større enn noen andre gjedder tatt i Norge og Sverige. Skandinavias største gjedde tatt på sportsfiskeutstyr var et faktum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fisken ble målt til 125,5 centimeter, og magemålet var meget drøye 67,5 centimeter. Etter noen bilder fikk fisken svømme tilbake der den kom fra, og Hansen forsikrer at dette er et syn han aldri kommer til å glemme. En så stor gjedde er det nemlig ikke mange som har sett i levende live.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammenligning er den norske sportsfiskerekorden på gjedde en fisk på 18,74 kilo, mens den svenske rekorden lyder på 19,34 kilo. Det er meldt om langt større gjedder fra både Norge og Sverige, men felles for disse er at de enten er tatt i garn, eller er for dårlig dokumentert.

Den største, veldokumenterte gjedda en kjenner til, er en fisk på 30,5 kilo fra Tyskland, men gamle skrøner forteller om fisk på både 50 og 60 kilo fra Øst-Europa. Disse må dog tas med en god spade salt. Det som er helt sikkert er at fisken til Finn Sloth Hansen er veldig stor, og det er bare å gratulere med super fangst.