Mulla Krekar samtykker til forlenget varetekt

Mulla Krekar i retten tidligere i år. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Mulla Krekar i retten tidligere i år. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulla Krekar samtykker i nye fire uker i varetekt. Men det betyr ikke han erkjenner noen form for skyld etter siktelsen for drapstrusler, ifølge advokat Brynjar Meling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meling bekrefter overfor NTB at Krekar samtykker i fengsling og at politiets begjæring dermed blir behandlet som kontorforretning av Oslo tingrett. Politiinspektør Vegard Rødås opplyser at han i denne omgang begjærte, og fikk medhold i, at Krekar varetektsfengsles i ytterligere fire uker.

Den omstridte mullaen skulle egentlig ha vært framstilt i høysikkerhetssalen i Oslo tinghus, sal 250, klokka 10 fredag formiddag. Han er siktet for å ha framsatt nye trusler i et intervju med NRK og for offentlig å ha oppfordret til straffbare handlinger.

I dette og et intervju med en kurdisk kanal uttalte han dessuten at han ville sende en gave til den som dreper en navngitt kurder, en mann Krekar tidligere er dømt for å ha truet på livet.

Les også: Anundsen avviser lagmannsrettens Krekar-kritikk

Erkjenner ikke skyld

– Han er ikke enig i at han har begått noen ny straffbar handling, men ønsker heller å ta det i en hovedforhandling enn å få en summarisk behandling i et fengslingsmøte, sier Meling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krekar sitter i varetekt i Kongsvinger fengsel. Politiinspektør Rødås har tidligere sagt at politiet vil holde ham fengslet fram til hovedforhandling i saken kommer opp for Oslo tingrett før sommeren.

Slik Meling uttaler seg nå, tyder det på at Krekar aksepterer å bli holdt i varetekt til denne siste rettsprosessen mot ham er avsluttet.

– Aktor har gitt uttrykk for at saken så å si er ferdig etterforsket, så Krekar har tro på at saken kommer raskt opp for retten, sier Meling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I politiets skriv til fengslingsbegjæringen heter det at etterforskningen snart er ferdig og at målet er å begjære straffesaken berammet i løpet av fire uker.

Stor tilhengerskare

De siste omstridte uttalelsene til Krekar kom blant annet i et intervju med NRK kort tid etter at han var ferdig med å sone en dom på to år og ti måneder. Krekar sa også at de som lager karikaturer av profeten Muhammed, fortjener å dø. Uttalelsene falt kort tid etter massakren i satiremagasinet Charlie Hebdo i januar i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet mener disse uttalelsene og truslene mot kurdiske Halmat Goran er offentlige oppfordringer til straffbare handlinger som rammes av straffeloven.

I sin siste fengslingskjennelse mot mullaen peker Borgarting lagmannsrett på at Krekar har en stor og lydhør gruppe tilhengere: «Han har derfor innflytelse overfor mange – ikke minst vil dette gjelde unge mennesker som er usikre på hva de skal gjøre i disse tider med atypiske handlinger i visse miljøer».