Gunhild Stordalen: – Takknemlig for at jeg overlevde

Gunhild Stordalen (t.v.) er blant gjestene på Skavlan som sendes på NRK fredag. Foto: NRK / NTB scanpix.
Gunhild Stordalen (t.v.) er blant gjestene på Skavlan som sendes på NRK fredag. Foto: NRK / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Først om to år vet Gunhild Stordalen (36) om hun blir helt frisk. Akkurat nå er hun bare veldig glad for å være i live.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om systemisk sklerose
• En bindevevssykdom som angriper mange organer og fører til bindevevsdannelse, såkalt sklerose.

• Over tid fører sykdommen til svinn og reduksjon av hudens størrelse, underhudsvev, muskler og indre organer som fordøyelseskanalen, lungene, hjertet, nyrene og sentralnervesystemet.
• Sykdommen er sjelden. I USA får årlig om lag 70 menn og 270 kvinner per 100.000 innbyggere diagnosen.
• Det er flest kvinner i aldersgruppen 30-40 år som får sykdommen.
• Systemisk sklerose regnes som en autoimmun sykdom med ukjent årsak. Autoimmune sykdommer har det til felles at kroppens immunsystem feilaktig angriper friske celler, ødelegger disse og det vevet de tilhører.
• Symptomer på sykdommen kan være hudforandringer, hudkløe, svelgevansker, kortpustethet, irritasjonshoste, brystsmerter, slapphet, høyt blodtrykk, leddsmerter og muskelsmerter.
• Behandlingen av sykdommen avhenger av symptomene og deres kompleksitet.
• Systemisk sklerose kan føre til redusert levetid. Det er særlig nyre- og lungeforandringene som fører til problemer. Systemisk sklerose disponerer også for ulike kreftsykdommer.

(Kilde: Norsk Helseinformatikk )

I et intervju med Aftenpostens A-magasin sier miljøaktivisten, legen og forretningskvinnen at hun er takknemlig for at hun overlevde. Etter eksperimentell behandling i Nederland mot den revmatiske og svært alvorlige sykdommen systemisk sklerose er prognosene nå positive.

– Det føles som om jeg har fått ny motor. Det er helt fantastisk. Samtidig kjennes det nesten urettferdig at jeg kan sitte her, på vei til å bli frisk igjen. Det er mange som ikke får behandling for systemisk sklerose. Jeg har vært ufattelig heldig som har kunnet reise ut og få det, sier Stordalen – som er gift med hotelleier og investor Petter Stordalen.

Les også: Gunnhild Stordalen hedret som ung leder

Høstet stamceller

Behandlingen 36-åringen gjennomgikk innebærer at hennes stamceller ble høstet, isolert og fryst ned, før hun gjennomgikk flere runder med høydose cellegift for å utslette beinmargen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter lang tids svært hard behandling ble stamcellene injisert, noe som forhåpentligvis gjør at beinmargen blir gjenoppbygd i frisk tilstand.

Først om to år vil hun vite om de nye stamcellene hennes klarer å gjenoppbygge beinmargen, som igjen gjør at hun kan bli helt frisk.

Fram til da er tilbakefall mulig, men så langt i prosessen er prognosene positive for Gunhild Stordalen. Hun ble skrevet ut fra sykehuset i Utrecht 18. januar.

Les også: Gunhild Stordalen utskrevet fra sykehus

Gjester Skavlan

Aftenposten intervjuet Stordalen i timene før hun skulle inn i studioet til Fredrik Skavlan. I fredagens Skavlan, som sendes på NRK, er Stordalen gjest sammen med blant andre artisten Mark Knopfler og leder i Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson.

– Jeg har det veldig bra akkurat nå, det er nesten litt sånn at jeg må klype meg i armen over at jeg sitter her, sier Stordalen til Skavlan, ifølge NRK.