Snøkaos på Østlandet: Bussene står, flytrafikken forsinket

Snøen satte sitt preg på hovedstaden torsdag morgen, som her på Jernbanetorget. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix.
Snøen satte sitt preg på hovedstaden torsdag morgen, som her på Jernbanetorget. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Snøfallet på Østlandet rammer reisende på både veier, skinner og i lufta torsdag. I Oslo har de fleste bussen stått bom stille hele dagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange busslinjer er fremdeles innstilt grunnet store trafikale problemer på veinettet i Oslo og Akershus, melder Ruter i en pressemelding klokka 16.50.

Glatt føre og dårlig brøytede og strødde veier har gjort at bussene i Oslo og Akershus har stått stille gjennom hele torsdagen. Rett før klokka 8 stoppet alle busser og sto med blinkende lys i gatene. Den skinnebaserte kollektivtrafikken har vært i gang, men har også slitt i været.

– Tog, trikk og T-bane går med full kapasitet, men også her må man påregne enkelte forsinkelser, sier Ruter.

Les også: Snøkaoset stanser busstrafikk i Oslo og Akershus

Problem med sporveksler

For tog og trikk har problem med sporveksler vært et problem.

– Vind og mye snø i sporvekslene skaper fortsatt noen forsinkelser, men totalbildet på Østlandet bedres stadig, uttalte Jernbaneverket torsdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Oslo sentrum har trikkene tidvis stått på rekke og rad på grunn av problemer med skinnene, men ifølge Ruter har ikke trikkene blitt innstilt.

Les også: Oslo snør ned: Det var verre før!

«Ekstreme kjøreforhold»

Det største problemet etter snøfallet har vært bussene, hvor nesten alle ruter har vært innstilt. Sent torsdag ettermiddag står fortsatt de fleste bussen stille.

– Bussene kjører på helårsdekk og har sjelden fremkommelighetsproblemer utenom i bakker eller på is. De fleste bussene har kjetting som de kan sette på drivhjulene, men dette er ofte veldig tidkrevende, og det gir ikke full effekt på for eksempel en leddbuss, ifølge Ruter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utover dagen er det gjort forsøk på å få kjettinger på flest mulig busser, men det som blir omtalt som «ekstreme kjøreforhold» gjør likevel at bussene står. Mulighetene for ulykker med andre kjøretøy som sklir i motbakker, og passasjerenes sikkerhet blir angitt som årsaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemer i bakkene

Flere steder i og rundt Oslo var det lange køer og store problemer med trafikkavviklingen som følge av de store snømengdene på veiene.

Det har spesielt vært problemer med vogntog som ikke kommer seg opp glatte bakker, opplyser veitrafikksentralen til NTB. I sentrumsgatene mistet busser og andre kjøretøyer veigrepet og sto på tvers i veibanen. I tillegg skapte snøen en del problemer en rekke steder, ifølge trafikkoperatør Trude Lindstad.

Utover dagen har veiene blitt ryddet fortløpende, men i rushtrafikken ut av Oslo måtte en – og må en fremdeles – påregne lange køer.

Les også: Begge rullebanene på Gardermoen åpne igjen

Varslet uvær

Meteorologisk institutt ba onsdag folk forberede seg på våt snø, vind og vanskelige kjøreforhold på Sør- og Østlandet.

Twitter serverte de følgende dikt: «Torsdag vil det snø, og det kan fort bli kø. Har du satt sommerdekkene på? Da bør du la bilen stå.»

Det ble sendt ut OBS-varsel for en rekke fylker. Snøværet er ventet å vare til midt på torsdag i Agder-fylkene, og til torsdag kveld i Buskerud, Vestfold, Østfold, Akershus, Oslo, Oppland og Hedmark.

Enkelte steder er det ventet opp mot 60 millimeter nedbør. På kysten i Agder er det varslet opp mot sterk kuling.