Snøkaoset stanser busstrafikk i Oslo og Akershus

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ruter har stanset det meste av busstrafikk i Oslo-området på grunn av det store snøfallet torsdag morgen. Snøen skaper problemer over hele Øst- og Sørlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«De fleste busser i Oslo og Akershus står stille grunnet glatt føre inntil veiene er brøytet/strødd. Det er også store forsinkelser på trikkens linjer. Reisende henvises til reisegarantien», er fortsatt beskjeden på Ruters nettsider klokka 11.00.

Den opprinnelige meldingen rett før klokka 8 var at alle busser sto. Også for trikker og T-bane er det forsinkelser.

– Noen busser går. For eksempel går bussen fra Lillestrøm og inn til Oslo sentrum, for den kjører på hovedveien og der er det måkt. Enkelte linjer kan faktisk kjøre, sier pressevakt Trond Brekke i Ruter til ABC Nyheter rett etter klokka 9.

– Men så ekstremt som i dag, er det mange år siden der har vært. Det gjelder bil og buss. Vi vil oppfordre folk til å komme seg på t-bane eller trikk, dersom det er en mulighet. Det er uforsvarlig å kjøre på veiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette var varslet, kunne dere forberedt dere bedre?

– Det vil jeg ikke kommentere. Våre busser har helårsdekk og er skodd for å kjøre på vinteren, men i dag er det ekstreme væreforhold. Sikkerheten kommer først, svarer Brekke.

De fleste bussene venter fortsatt på at veiene skal strøs eller brøytes. Likevel viser infotavlene at bussene er noen minutter unna. Brekke sier de jobber med å få oppdatert disse, men kan ikke si noe om når de vil vise riktig informasjon.

Oslo Taxi har stengt for bestillinger

Ruter viser til at reisegarantien gjelder. Garantien går ut på at dersom passasjerene blir mer enn 20 minutter forsinket, dekker Ruter drosjeregningen med inntil 500 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men torsdag formiddag var det ikke så lett å få tak i drosje i Oslo sentrum. Hovedstadens største taxiselskap, Oslo Taxi, valgte en periode å stenge for bestillinger fordi de ikke kunne ta unna flere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trafikksituasjonen er vanskelig når det ikke er brøytet, sa kommunikasjonssjef Maja Høgstad til ABC Nyheter klokka 10.

To timer senere opplyser hun at de tar imot bestillinger.

– Vi har åpnet forsiktig for bestillinger, og vurderer hele tiden opp mot leveringstiden på bil, sier Høgstad.

Klokka 10 hadde selskapet i underkant av 700 biler i trafikken. Reservevogner som vanligvis ikke har kjørerett etter klokka 10, har fått dispensasjon til å kjøre helt til klokka 17, forklarer hun.


Se direkte fra snøkaoset i Oslo her:

– Går til jobb

Blant dem som var på vei til jobb torsdag morgen var Anna Kleven (35).

Markedskonsulenten er glad i snø, men måtte belage seg på en solid gåtur da bussen hennes aldri kom.

– Dette betyr at jeg må gå 45 minutter for å komme på jobb, sier hun til ABC Nyheter.

Brøyter på spreng

Totalt er 186 enheter er ute og brøyter på det kommunale veinettet, melder VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Brøytemannskapene på alle områder ble tatt ut mellom kl. 03.00 og 04.00 i natt. Problemet etter kl. 07.00 er at brøytemannskapet står i kø fordi mange kjøretøy sperrer veiene, ifølge Ruter.

Vegtrafikksentralen sier til VG at alt tilgjengelig mannskap er ute for å brøyte og salte veiene nå, og at de jobbet preventivt med salting i natt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lange køer

Flere steder i Oslo var det lange køer og omfattende problemer med trafikkavviklingen som følge av de store snømengdene på veiene.

Det er spesielt problemer med vogntog som ikke kommer seg opp glatte bakker, opplyser veitrafikksentralen til NTB. I sentrumsgatene kommer det flere meldinger om busser og andre kjøretøy som har mistet fotfestet og står på tvers i veibanen. I tillegg skaper snøen «en del problemer» en rekke stedet, ifølge trafikkoperatør Trude Lindstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har blant annet en del trøbbel i utløpet av Vålerengatunnelen, hvor det er flere biler som står stille. Det skaper lange køer i tunnelen, sier Lindstad.

En rekke steder ble det rapportert om vogntog og biler som står fast. Flere har kjørt på sommerdekk, ifølge politiet.

Vogntog står

Situasjonen er den samme på mange av veiene inn mot Oslo. Tilmed flere brøytebiler har kjørt av veien og trenger assistanse.

– Vi har alt av mannskaper ute for å brøyte, men snøen laver så voldsomt ned nå at de bare må begynne på nytt igjen når brøytebilene kommer til enden av veien. Vi har prognoser som tilsier at snøfallet skal roe seg ned utover formiddagen, sa trafikkoperatøren torsdag morgen.

Ved Oslo lufthavn var noen avganger forsinket med inntil 20 minutter i morgentimene torsdag. Det var imidlertid ingen innstillinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jernbaneverket melder om mange forsinkelser for togene på grunn av snø i sporveksler. Dessuten er det store forsinkelser i togtrafikken via Oslo S på grunn av sporfeil både der og ved Bryn stasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Varslet uvær

Meteorologisk institutt ba onsdag folk forberede seg på våt snø, vind og vanskelige kjøreforhold på Sør- og Østlandet.

De serverte på Twitter dette som følgende dikt: «Torsdag vil det snø, og det kan fort bli kø. Har du satt sommerdekkene på? Da bør du la bilen stå.»

Det er sendt ut OBS-varsel for en rekke fylker. Snøværet er ventet å vare til midt på torsdag i Agder-fylkene, og til torsdag kveld i Buskerud, Vestfold, Østfold, Akershus, Oslo, Oppland og Hedmark.

Enkelte steder er det ventet opp mot 60 millimeter nedbør. På kysten i Agder er det varslet opp mot sterk kuling.

Følg direkteoppdateringer fra snøkaoset her: