Flyger forlot førerkabinen før flyet styrtet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ene av flygerne om bord i Germanwings-flyet som styrtet i Alpene, forlot førerkabinen før ulykken og slapp ikke inn igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om flystyrten i Alpene

* Airbus A320-flyet fra Germanwings som styrtet i de franske Alpene, var 24 år gammelt og hadde fullført 46.700 flygninger.

* Flyet ble godkjent etter teknisk kontroll samme dag som det styrtet med 150 personer om bord.

*6.48: Flyet letter fra Düsseldorf med kurs mot Barcelona. Det blir ikke meldt om noen problemer.

*10.01: Flyet letter fra Barcelona 26 minutter senere enn planlagt når det returnerer til Düsseldorf.

*10.45: Flyet når normal marsjhøyde, ifølge Germanwings. Værforholdene er gode.

* 10.46: Flyet faller over 30.000 fot på 8 minutter.

*10.56: Flyet forsvinner fra radaren i 6.000 fots høyde. Det styrter rundt 100 kilometer nordvest for den franske byen Nice.

*11.30: Düsseldorf flyplass mottar melding rundt denne tiden at flyet har forsvunnet fra radaren.

*11.55: Flyet skulle ha landet i Düsseldorf.

(Kilde: DPA)

Det er ventet gode værforhold i leteområdet i Frankrike torsdag, men mye av oppmerksomheten den andre dagen med søk vil trolig være rettet mot indikasjonene på at en ene av flygerne om bord forlot førerkabinen før ulykken – uten å slippe inn igjen.

New York Times er blant mediene som skriver at de to flygerne snakket rolig sammen under første del av flyturen fra Barcelona til Düsseldorf, og at den ene flygeren deretter forlot førerkabinen. Kilden avisa har snakket med, skal ha informasjonen fra flyets taleregistrator. Denne ble fraktet til Paris for analyser onsdag.

Les også: Joseps høygravide kone ombestemte seg – han styrtet i døden

Åpnet ikke

Opptaket skal angivelig tyde på at flygeren som gikk ut, forsøkte å komme inn i førerkabinen igjen, men ikke fikk kontakt med kollegaen i førerkabinen.

– Fyren på utsiden banker forsiktig på døren, og det kommer ikke noe svar. Han banker deretter hardere, men får fortsatt ikke svar. Deretter kan man høre at han forsøker å bryte seg inn, forteller kilden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor den ene flygeren forlot førerkabinen, er fortsatt ikke kjent. Det er heller ikke kjent om det var kapteinen eller annenflygeren som satt igjen.

Les også: – Vi kommer til å finne svar

Uerfaren andrepilot

Lufthansa, som er Germanwings' moderselskap, kunne verken bekrefte eller avkrefte opplysningene torsdag morgen. Derimot kunne de opplyse om at flyets annenpilot kun hadde 630 timers flyerfaring etter å ha sluttet seg til selskapet høsten 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kapteinen på flyet blir beskrevet som svært erfaren. Han hadde jobbet i over ti år for Lufthansa og Germanwings og hadde over 6.000 flytimer bak spakene i fly av typen Airbus A320. Dermed hadde vedkommende langt mer erfaring enn sin kollega på turen til Tyskland.

Les også: De verste flyulykkene de siste ti årene

Ulike teorier

En av teoriene om hva som kan ha forårsaket flystyrten, er at flygerne om bord var bevisstløse. Innholdet i taleregistratoren kan synes å støtte dette. Den franske avisa Le Figaro spekulerer derimot på om en av flygerne kan ha begått selvmord og dermed tatt med seg alle om bord i døden da flyet traff fjellsiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle de 144 passasjerene og mannskapet på 6 omkom i tirsdagens flystyrt i nærheten av Digne-les-Bains, i et svært uframkommelig område av den franske delen av Alpene.

Lufthansas sjef Carsten Spohr tror årsaken til ulykken vil bli funnet.

– Jeg er sikker på at vi vil finne årsaken siden flyet ikke styrtet i vannet. Det kan være snakk om dager. Vi er sikre på at vi skal finne ut hva som har skjedd, sa han onsdag.

Torsdag har Germanwings satt opp to flyginger fra henholdsvis Düsseldorf og Barcelona til Marseille, for at de pårørende etter ulykken skal få ekstra oppfølging i Frankrike.

Les også: Har fått ut lydopptak fra den første «svarte boksen»

Se overvåkningsbilder fra ulykkesstedet: