Ansatte frykter at bedrifter sier opp seniorer før juli

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekymrede arbeidstakere frykter at bedrifter nå tar grep for å komme den nye arbeidsmiljøloven i forkjøpet. Bedrifter kan tjene på å fremskynde oppsigelser av seniorer før 70-årsgrensen innføres 1. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til onsdag vedtok Stortinget den nye arbeidsmiljøloven. Allmennaldersgrensen heves til 72 år fra 1. juli, og det skal ikke lenger være tillatt med lavere bedriftsintern grense enn 70 år. Dette er i tråd med myndighetenes mål om å få flere til å stå lenger i arbeid.

Men ordningen blir dyrere for bedrifter som ønsker å kutte kostnader, skriver Dagens Næringsliv.

– Jeg er blitt kontaktet av flere ansatte som frykter at deres arbeidsgivere forserer oppsigelser. Det synes jeg er beklagelig og svært umusikalsk, sier arbeidskomiteens leder og saksordfører for lovendringen i Stortinget, Arve Kambe fra Høyre.

Når loven trer i kraft 1. juli, er målet at bedriftene skal ha fjernet lavere aldersgrenser enn 70 år maksimalt ett år etter ikrafttredelsen, eller senest ved tariffperiodens utløp på arbeidsplasser der pensjonsalder er regulert i slike avtaler.

Kambe utelukker ikke at bedrifter kommer til å fremskynde arbeid med frivillige oppsigelser og sluttpakke for ansatte tidlig i 60-årene for å komme den nye loven i forkjøpet.

– I så fall er det også umusikalsk og beklagelig, sier Kambe.