Har fått ut lydopptak fra den første «svarte boksen»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Teknikere har lyktes i å få ut lydopptak fra taleregistratoren til Germanwings-flyet som styrtet i de franske Alpene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om de omkomne i flystyrten i Frankrike
* Germanwings-flyet som styrtet i nærheten av Digne-les-Bains i Frankrike tirsdag hadde 150 personer om bord, 144 passasjerer og en besetning på 6.

* 16 skolebarn og to lærere fra den tyske byen Haltern am See var med i flyet.

* Ifølge Germanwings var 72 av passasjerene tyske statsborgere, mens 35 var spanske.

* I tillegg hadde Argentina, Australia, Iran, Venezuela og USA to borgere om bord. Belgia, Colombia, Danmark, Israel, Japan og Mexico hadde hver minst en borger om bord.

* Spanske myndigheter har oppgitt det trolig var 49 spanjoler om bord, og det har også vært meldt at det var kasakhstanske og tyrkiske borgere med flyet. Flere av passasjerene hadde trolig dobbelt statsborgerskap.

* Blant passasjerene var det to spedbarn.

* Airbus-flyet styrtet på vei fra Barcelona i Spania til Düsseldorf i Tyskland.

(Kilde: The Guardian, AFP) (©NTB)

Teoriene om at lufttrykket falt forut for styrten eller at flyet eksploderte i luften med 150 personer om bord, er avvist.

Lydfilen fra taleregistratoren, som ble funnet kort tid etter at flyet styrtet på vei fra Barcelona til Düsseldorf tirsdag, inneholder brukbare lyder og stemmer, opplyser leder for det franske analysesenteret BEA i Paris, Remi Jouty.

– Vi har så langt ikke informasjon om når dette lydklippet er tatt opp, eller hva som blir sagt. Det vil ta noen dager å finne ut, sier han.

Les også: Joseps høygravide kone ombestemte seg, han styrtet i døden

Jouty ønsket ikke å kommentere om pilotene var ved bevissthet da flyet styrtet. Styreleder Pekka Henttu i EUs organ for flysikkerhet (EASA) hadde tidligere på dagen sagt at lydinnspillinger fra flyet tyder på at det var helt stille i cockpit under nedstigningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hollande lover svar

Mennesker fra minst 14 forskjellige nasjoner var blant de 150 som døde da Germanwings-flyet styrtet i godt vær i høyfjellet.

Les også: – Forholdene er svært vanskelige

Tysklands statsminister Angela Merkel og hennes spanske kollega Mariano Rajoy ankom onsdag ulykkesområdet i Alpene sammen med Frankrikes president François Hollande.

– Kjære Angela, kjære Mariano, dere kan være sikre på at omstendighetene rundt ulykken kommer til å bli kjent, forsikret Hollande sine kolleger på en felles pressekonferanse etterpå.

Han avviste at flyets ferdskriver er funnet. Letemannskapene har funnet beholderen, men leter fortsatt etter innholdet, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskelig område

Flere hundre letemannskaper og etterforskere deltar i en massiv leteaksjon i det ulendte ulykkesområdet, som ligger nær landsbyen Seyne-les-Alpes.

Vrakdelene ligger i uframkommelig område som bare kan nås med helikopter eller til fots. Terrenget er bratt, og til fots anslås det å ta rundt fire timer å ta seg fram til området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra helikoptre fires redningsmannskaper ned til vrakstedet som ligger i rundt 2.000 meters høyde. Det blir svært vanskelig å hente ut de 150 ofrene, mener den franske regionens politisjef.

– Vi er i høyfjellet. Det viktigste er å sikre området og hente ut likene, sier politisjef David Galtier.

Arbeidet kan ta minst en uke.

Les også: – Må ha skjedd plutselig, sier tidligere flyger om ulykken

Identifisering

Men selv om flyet kan være helt knust etter en styrt, kan likene være såpass hele at identifiseringen av de omkomne går greit, forteller Per Angel, leder for ID-gruppa i Kripos.

Foreløpig er ikke Kripos spurt konkret om å bistå etter ulykken i Frankrike, men er beredt til å bidra hvis det skulle komme et ønske om det fra kollegene der.

– Vi har et veldig godt samarbeid i Europa og kjenner hverandre godt, sier Angel til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Uforklarlig»

Lufthansa, som eier Germanwings, beskriver ulykken som uforklarlig.

– Flyet var i perfekt stand og de to flygerne var erfarne, sier Lufthansa-sjef Carsten Spohr.

Lufthansa bekrefter at det 24 år gamle Airbus 320-flyet hadde problemer med luka til nesehjulet mandag, men den ble reparert og utgjorde ikke noen sikkerhetsrisiko, sier en talsperson til nyhetsbyrået Reuters.