Anundsen i skvis om asylbarn

Justisminister Anders Anundsen er i skvis om asylbarn. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix.
Justisminister Anders Anundsen er i skvis om asylbarn. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix.

Dersom justisminister Anders Anundsen (Frp) innfrir asylkravet fra Venstre og KrF, kan han vente seg bråk i egne rekker. Selv er statsråden taus om ultimatumet fra samarbeidspartiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre og KrF sørger for at SVs mistillitsforslag mot Anundsen ikke får flertall på Stortinget. Samtidig krever de at mindreårige asylsøkere som ble sendt ut av landet i fjor høst, får sakene sine vurdert på nytt.

– Kravet vil utløse en ny storm i partiet, sier Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen til Dagens Næringsliv.

– Hvis det likevel ender med en ny vurdering er det en forutsetning at asylbarna ikke blir sendt til Norge under behandlingstiden, tilføyer han.

Les også: Venstre verner Anundsen, krever asyl-løsning

Sier nei

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsperson Mazyar Keshvari mener KrF og Venstre i realiteten krever at en forskrift gis tilbakevirkende kraft.

– Jeg forholder meg til samarbeidsavtalen. Der står det ingenting om å hente barn tilbake til Norge, sier han til DN.

Selv vil ikke justisministeren kommentere kravet fra Venstre og KrF direkte. Heller ikke responsen fra egen stortingsgruppe vil han si noe om. I stedet viser han til samarbeidsavtalen.

– Det er samarbeidsavtalen som ligger til grunn. Den forvaltes av fire partier i fellesskap, sier Anundsen til NTB.

Etter uker med usikkerhet kan han konstatere at Venstre og KrF fortsatt har tillit til ham som statsråd. Men begge partier uttrykker sterk kritikk mot hans håndtering av asylbarnsaken.

– Jeg er enig med Venstre og KrF i at det ikke er grunnlag for mistillit mot meg som statsråd. Samtidig har jeg beklaget overfor Stortinget at politikkendringen som lå i tildelingsbrevet til Politidirektoratet ikke ble godt nok fulgt opp.

Les også: Forsker: Solberg kan ha fordel av å beholde Anundsen

Verner Anundsen

Venstres medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen Abid Raja sier partiet har latt tvilen komme Anundsen til gode. Samtidig vil han bruke kontrollsaken til å presse fram en ny vurdering av sakene til de lengeværende asylbarna.

– En uryddig sammenblanding av oppgavene til de ulike komiteene, sier Arbeiderpartiets Jette Christensen til NTB. Hun mener det er opplagt at Anundsen har brutt opplysningsplikten overfor Stortinget og finner det merkelig at Venstre og KrF ikke kommer til samme konklusjon.

Også SVs Bård Vegar Solhjell er kritisk til det han mener er en sammenblanding av ulike saker.

– En kontrollsak skal dreie seg om konstitusjonelle forhold og om Grunnloven er fulgt. Om man begynner å bytte det mot politiske saker, da er vi på ville veier, sier han.

Se intervjuet med Solhjell her:

Venstre-leder Trine Skei Grande tar kritikken fra de rødgrønne med stor ro.

– Dette er vanlig saksgang i kontrollkomiteen. Politikk handler ikke bare om å påpeke andres feil, men også å finne løsninger, sier hun.

Greit for Solberg

– Et ultimatum stilles ofte i politiske diskusjoner. Det er helt greit, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB. Striden om asylbarna beskriver hun som «en pågående diskusjon».

– Når det gjelder asylbarna er vi jo ikke egentlig politisk uenige. Her har vi laget ny politikk. Men vi har en uenighet på et punkt, nemlig om det er naturlig å gi en forskrift tilbakevirkende kraft, sier hun.

Solberg avviser at justisministerens posisjon er påvirket av asylbarnsaken.

– Jeg har full tillit til at vi har en dyktig justisminister, sier hun.

Personvernpolicy