Texas-senator vil bli USAs neste president

Texas-senator Ted Cruz håper å bli republikanernes presidentkandidat neste år. Foto: Reuters / NTB scanpix
Texas-senator Ted Cruz håper å bli republikanernes presidentkandidat neste år. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ytterliggående republikaneren Ted Cruz ble mandag den første til å melde seg på i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat foran valget neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om «Ted» Cruz

* Rafael Edward «Ted» Cruz er republikansk politiker og senator fra delstaten Texas. Ønsker å bli partiets kandidat ved neste års presidentvalg i USA.

* En av favorittene til den konservative Tea Party-fløyen i Det republikanske partiet

* Jurist. Var øverste statsadvokat i Texas 2003-2008. Har hatt ledende stillinger i Den føderale handelskommisjonen og i justisdepartementet. Var i 2004-2009 professor i rettsvitenskap ved University of Texas.

* Rådgiver for George W. Bush før presidentvalget i 2000.

* Født 22. desember 1970 i Calgary i Canada, der foreldrene arbeidet i oljeindustrien. Amerikansk mor, cubansk far som ble amerikansk statsborger i 2005.

* Han er gift og har to døtre.

Den 44 år gamle Texas-senatoren tilhører den konservative Tea Party-bevegelsen og kunngjorde sin beslutning i en 30 sekunder lang video på Twitter.

«Jeg stiller som presidentkandidat og håper å gjøre meg fortjent til deres støtte», lyder budskapet.

Cruz ble valgt til senator i Texas i 2012 og har markert seg ikke bare som en krass kritiker av president Barack Obama og hans politikk, men også av de moderate republikanske lederne i Kongressen.

Les også: Amerikanske TV-presidenter mer populære enn Obama

Gjenreise Amerika

«Det trengs en ny generasjon av modige konservative for å gjøre Amerika stort igjen, og jeg er rede til å stå sammen med dere og lede denne kampen», sier Cruz i videoen.

Han har brukt sine talegaver til å insistere på at regjeringen ødelegger USAs økonomi, krenker religionsfriheten, går til angrep på grunnlovsfestede rettigheter, forsøker å ta fra folk våpnene deres og stjeler folks penger gjennom skatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans far var flyktning fra Cuba, men det er lite trolig at det gir ham noe særlig gjennomslag i USAs voksende latino-befolkning.

Ikke bare er han imot en innvandringsreform, men de fleste latinos i USA som kommer fra Mexico, er svært skeptiske til de cubanske innvandrerne.

Mange kandidater

Alt tyder på at Cruz får hard kamp fra andre republikanere. Blant de bortimot 25 andre som snuser på muligheten for å stille, er det flere andre konservative som Wisconsin-guvernør Scott Walker og senatorene Rand Paul og Marco Rubio.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant demokratene nevnes Hillary Clinton til stadighet som en aktuell kandidat, og ifølge Cruz er hun et godt eksempel på «korrupsjonen i Washington».

Men mange mener han er for konservativ til å bli nominert, og har enda mindre utsikt til å bli valgt til president.

Mot helsereform og underskudd

I sine to år i Senatet har Cruz særlig markert seg som konsekvent motstander av helsereformen og ivrig tilhenger av å kutte statens utgifter og budsjettunderskuddet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han gjorde seg berømt da han i september 2013 holdt en 21 timer lang tale i Senatet i et forsøk på å stanse en midlertidig budsjettavtale.

En måned senere overtalte han en rekke konservative republikanere i Representantenes hus til å stenge store deler av statsapparatet i et mislykket forsøk på å stanse helsereformen.

Frustrerte republikanere

At Cruz ikke skyr drastiske midler har ført til stor frustrasjon blant mer moderate republikanske ledere. John McCain kalte ham og andre Tea Party-aktivister forskrudde tullinger på høyrefløyen.

Republikanske ledere som John Boehner, som for to år siden ikke torde annet enn å føye Cruz og hans ivrige Tea Party-allierte, har siden tatt tilbake noe av kontrollen og stått imot de mest ekstreme metodene.

Alle målinger viser at velgere flest gir republikanerne skylden når det går så langt at statsapparatet blir lammet av budsjettkrangling.