Strengere straff for avliving av hund enn overgrep mot barn

Barneombud Anne Lindboe reagerer kraftig på at straffenivået for seksuelle overgrep mot barn er så lavt. Foto: NTB scanpix
Barneombud Anne Lindboe reagerer kraftig på at straffenivået for seksuelle overgrep mot barn er så lavt. Foto: NTB scanpix

Barneombudet mener noe er riv ruskende galt når man i Norge får lenger straff for å avlive en hund enn når man blir dømt for overgrep mot barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann ble i Moss tingrett tidligere denne måneden dømt til seks måneders fengsel for å ha bundet en hund fast i et betonglokk og kastet kjæledyret i vannet fra en bru. Hensikten med avlivingen var å gjøre det så humant som mulig, forklarer mannen, som ikke hadde råd til veterinær og ikke hadde skytevåpen tilgjengelig.

I en dom i Øvre Romerike tingrett i 2009 ble en mann dømt til fem måneders fengsel, hvorav to måneder ble gjort betinget slik at han i prinsippet var fri mann etter åtte uker, for seksuelle overgrep mot mindreårige. Blant dem var et tolv år gammelt barn.

Barneombud Anne Lindboe sier til Aftenposten at hun reagerer kraftig på at straffenivået for seksuelle overgrep mot barn er så lavt som seks måneder.

– Når man får like mye straff for å begå seksuelle overgrep mot barn som man gjør for å drive med dyremishandling, da er det noe riv ruskende galt, sier Lindboe.

Hun viser til at ikke bare dyremishandling, men også annen alvorlig kriminalitet som gatevold eller økonomisk kriminalitet straffes hardere enn overgrep mot barn.

Barneombudet mener dagens straffenivå ikke gjenspeiler alvoret i handlingen og ønsker derfor skjerpede straffer i overgrepssaker mot barn.