Anundsen avviser lagmannsrettens Krekar-kritikk

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg gjør en jobb som statsråd så lenge jeg er statsråd, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) etter at han fredag fikk krass kritikk av samarbeidspartneren KrF og av Borgarting lagmannsrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anundsen gjør det klart at han ikke er enig med Borgarting lagmannsrett, som i en kjennelse fredag uttaler at Justisdepartementet urettmessig ga politiet instruks om tvangsflytting av mulla Krekar.

– Vi er uenige med lagmannsretten i at departementet ikke har kompetanse til å gi en slik instruks, sier Anundsen til NTB.

Krass kritikk

Den uvanlig krasse kritikken fra lagmannsretten kom bare en halv time etter at KrF fredet justisministeren i asylsaken.

– Jeg er enig med KrF i at det ikke er grunnlag for mistillit i den saken. Men det er læringspunkter, og jeg har også fremført en beklagelse i Stortinget på de punktene, sier Anundsen.

Oslo politidistrikt mener også instruksen om å tvangsflytte Krekar er lovlig, og politiet vil nå vurdere om lagmannsrettens kjennelse skal ankes til Høyesterett.

Bakgrunn: Justisdepartementet får kraftig kritikk i Krekar-saken

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vurderer å trekke instruks

Justis- og beredskapsministeren møtte pressen på et hotell i Stavern fredag ettermiddag for å gjøre det klart at hans departement er svært uenig i den kritiske kjennelsen fra lagmannsretten.

– Vi må gå nøye gjennom dommen og se på konsekvensene av den. Det kan føre til at instruksen endres eller trekkes tilbake. Det er også en mulighet at vi presiserer adgangen til å gi instruks, som jo gjelder alle departementer overfor underliggende etater, sier Anundsen.

Les også: – Krekar slipper å flytte til Kyrksæterøra

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjør jobben

At han opplevde to runder med krass kritikk på kort tid fredag, tar justisministeren tilsynelatende med ro.

På spørsmål fra NTB om han opplever at han har den tillit som er nødvendig for å gjøre jobben som justisminister, svarte han indirekte og ordla seg slik:

– En statsråd er statsråd og gjør en jobb som statstråd så lenge han er statsråd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og hvor lenge har du den jobben?

– Den jobben jeg gjør, gjør jeg så lenge jeg er statsråd, svarte Anundsen – som ikke ville svare på om han hadde konferert med statsminister Erna Solberg (H) fredag ettermiddag.

Les også: Krekar kommer neppe til Kyrksæterøra

Kritikk av departementet

Borgarting lagmannsrett har kommet til at mulla Krekar ikke kan flyttes til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Retten opphevet fredag politiets vedtak om tvangsbosetting.

2. februar fastslo Oslo tingrett at politiets vedtak om tvangsflytting var lovlig. Krekar anket imidlertid til lagmannsretten. Etter løslatelsen er Krekar på ny siktet og varetektsfengslet for nye trusler.

– Vi mener det er behov for å ha bedre kontroll på personer som utgjør en trussel mot riket sikkerhet. Jeg mener tingretten hadde rett på dette punktet, og at lagmannsretten tar feil. Oslopolitiet må vurdere det som er knyttet til denne konkrete saken, sa Anundsen til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredet av KrF

KrF fredet fredag justisministeren og vil ikke stemme for SVs mistillitsforslag mot ham. Men partiet krever ny vurdering av sakene til asylbarn som ble sendt ut i andre halvår 2014.

I sin tale til landsstyret understreket partileder Knut Arild Hareide at KrF ikke har inngått noen avtaler med regjeringen om å se på asylbarnsaker på nytt.

Les også: KrF sier nei til mistillit mot justisministeren

– Men regjeringen har vært godt kjent med hva som har vært KrFs forventning til hvordan dette blir ryddet opp i, sier Hareide til NTB.

– Vi har vurdert hva vi skulle gjøre i kontrollkomiteen helt uavhengig av alle andre partier, forklarer han.