Meny

Sola og månen laget bursdagsfest for Trym (17)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Månen kom inn fra høyre og slukket sola i drøyt to minutter på Svalbard og Færøyene i formiddag. Trym Berge hadde tatt turen fra Malaysia til Svalbard for å se det spektakulære himmelshowet – på bursdagen sin.

I Adventsdalen, rett utenfor Longyearbyen sentrum, hadde solformørkelsesentusiaster fra hele verden rigget opp sine fotostativer i formiddag, og alle med blikket rettet mot sola.

Trym Berge (17) bor til daglig i Malaysia hvor stefar og mor jobber i oljeindustrien, men tok turen til Svalbard for å besøke sin pappa som jobber ved Universitetssenteret, og for feire 17-årsdagen sin med total solformørkelse som bursdagsunderholdning.

– Jeg har planlagt turen i fire-fem år og jeg har aldri sett en total solformørkelse før, så dette er veldig spennende. Men jeg vet ikke helt hva jeg kan forvente meg. Jeg håper å kunne se noen av planetene. Venus og Mars. Jeg gleder meg til å se alt! Og jeg håper selvfølgelig å få se litt nordlys, men det er kanskje litt mye å forvente.

– Kanskje ikke på bursdagen sin?

– Man kan jo håpe, smiler Trym.

Les også: Solen strålte før den forsvant på Svalbard

Svenskeinvasjon

Med den norske tursjokoladen Kvikk Lunsj  i hånda og solformørkelsesbriller på nesa er den svenske eventyreren Johan Ernst Nilson klar for det spektakulære fenomenet.

– Det er magisk! Det er magisk vær. Det er som et arktisk Burning Man! Folk henger her som på en festival, og alle er positive og glade, sier Nilson akkurat idet månen glir inn over solskiva og formørkelsen er i gang.

Eventyreren som blant annet nylig gjorde en pol-til-pol-ekspedisjon er på Svalbard i forbindelse med et teambuilding-event for den svenske sengeprodusenten Hästens, som har 22 deltakere på Svalbard under solformørkelsen.

– Men jeg har vært mye på Svalbard tidligere, når jeg skal opp til Nordpolen kommer jeg jo innom her, sier han.

Men den svenske gruppa må raskt flytte seg, for akkurat der vi har stilt oss opp har en reiseoperatør fra Japan betalt for å stå, og rundt 200 japanere og dobbelt så mange fotoapparater står parat for himmelshowet.

Les også: – Svalbard kan gå tom for matvarer

– Det skjer, det skjer!

Rundt klokken 11.00 begynner lyset å bli dunklere, og rett før formørkelsens klimaks klokken 11.11 begynner lysstriper å sveipe over landskapet.

– Det skjer! Det skjer! Roper noen norske jenter, og resten av dalen bryter ut i jubel når månen dekker hele solskiven, og det med ett blir natt. Stjerner kommer til syne, mens vi har en rødlig farge i horisonten på østre og vestre side. Og midt over fjelltoppen et stort sort hull med en glødende sirkel rundt.

Yanjaa Altantuya (21) fra Stockholm har tatt turen til Svalbard for å se solformørkelsen sammen med en gjeng internasjonale studiekompiser, og på sletta har hun møtt Lisa Lindgren (31) fra Göteborg, som akkurat har flyttet til Longyearbyen for å jobbe.

De to jentene fikk titte i den thailandske forskeren Saran Poshyachindas fotodisplay etter å ha fotografert den totale formørkelsen.

– Den beste solformørkelsen

– Formørkelsen var så kul! Jeg begynte å gråte en skvett. Men jeg latet som at jeg hadde fått snø i øynene, sier en smilende men forfrosset Yanjaa.

– Det var virkelig et sånt «vi har bare én jord»-øyeblikk, fortsetter hun med et sentimentalt hikst.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive det. Jeg har aldri sett noe lignende, sier Lisa som er helt målløs.

Les også: Solen strålte før den forsvant på Svalbard

Thailenderen Saran har reist ens ærend til Svalbard for å se den totale solformørkelsen. Det er hans niende i rekken. Og den aller beste han har sett, påstår han.

– Værforholdene var helt perfekte. Og omgivelsene er helt utrolige. Men det er veldig kaldt. Jeg er ikke vant til slike temperaturer.

Trym Berge som til dagblig er bosatt i Malaysia feiret 17-årsdagen sin med solformørkelse på Svalbard. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen
Populært