To kjent skyldige i forsettlig barnedrap

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 29 år gammel kvinne og en 36 år gammel brite kan vente seg betydelig lengre straffer enn tingretten fastsatte. Juryen i lagmannsretten svarte torsdag ja på at de er skyldig i forsettlig barnedrap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to ble i Borgarting lagmannsrett torsdag ettermiddag kjent skyldig i forsettlig drap og medvirkning til forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter på kvinnens lille datter i Oslo i 2010. Jenta døde etter at moren to ganger senket hodet hennes i en bøtte med vann. Motivet skal ha vært å disiplinere den lille jenta.

Kvinnen har bakgrunn i det pakistanske miljøet i Oslo, mannen er britisk-pakistaner bosatt i London.

Fire timer

Juryen brukte fire timer på å svare ja på skyldspørsmålet, og kjennelsen ble umiddelbart godtatt av fagdommerne i lagmannsretten. Briten ga ingen synlig reaksjon på kjennelsen, mens kvinnen gråtende tok farvel med familiemedlemmer før hun forlot rettssalen.

– Det er klart det er tungt å få et slikt stempel på handlingen. Vi var jo forberedt på at dette kunne bli utfallet siden det var problemstillingen i anken, men det er klart det er en tung beskjed å få. Det er jo et helt annet straffenivå som venter nå, sier kvinnens forsvarer, advokat Geir Hovland til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ny behandling av barnedrapssak

Da Oslo tingrett behandlet saken i mai i fjor, kom retten til at det ikke kunne bevises at de to handlet med forsett, og dømte dem for uaktsomt drap og medvirkning til uaktsomt drap, noe som har en langt lavere strafferamme enn forsettlig drap. Straffen lød på åtte års fengsel for moren og ni år for briten, mens aktor hadde lagt ned påstand om fengsel i henholdsvis 16 og 18 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om at lagretten nå har fulgt påtalemyndigheten, sier aktor, statsadvokat Cecilie Schløsser Møller:

– Jeg er tilfreds med at lagretten er enig med påtalemyndigheten, og at vi har fått ordentlig fram bevisene.

Les hva som skjedde: Norsk mor (29) og britisk ekskjæreste dømt for barnedrap

Var forberedt

Den britiske mannen befant seg i London da drapet skjedde, men påtalemyndigheten mener han instruerte kvinnen via videolink fra London.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter min vurdering er dette åpenbart en feil domfellelse. Men etter dommerens vinklede rettsbelæring i dag var min klient forberedt på dette utfallet, sier mannens forsvarer, advokat René Ibsen.

Den 36 år gamle mannen ble også dømt for medvirkning til gjentatte tilfeller av grov mishandling av den lille jenta. Han har kun erkjent medvirkning til simpel mishandling, ikke til drap.

Moren har innrømmet skyld for uaktsomt drap, men nekter for at hun handlet med forsett. Hun har forklart at det ikke var i hennes tanker at jenta kunne dø av nedsenkingen i vann. Moren har også innrømmet mishandling, og ble også dømt for dette i tingretten. Verken hun eller påtalemyndigheten anket denne delen av dommen, og den ble dermed rettskraftig etter tingrettsbehandlingen.

Aktor og de to forsvarerne skal fredag holde sine straffeutmålingsprosedyrer i Borgarting lagmannsrett før saken tas opp til doms.

Fakta om barnedrapssaken:

  • En jente på ett år og ni måneder døde 4. oktober 2010 av skadene etter at moren holdt henne opp ned med hodet under vann i en bøtte i en leilighet i Oslo.
  • Moren (29) og en britisk mann (36) ble tiltalt for henholdsvis forsettlig drap og medvirkning til forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter og for mishandling av barnet.
  • Kvinnen har bakgrunn i det pakistanske miljøet i Oslo, mannen er britisk-pakistaner bosatt i London. De to var nettkjærester.
  • Begge ble i Oslo tingrett i mai i fjor dømt for uaktsomt drap og mishandling av den lille jenta. Kvinnen ble idømt åtte års fengsel og mannen ni års fengsel.
  • Kvinnen godtok dommen, men aktor anket. Det gjorde også mannen.
  • Ankesaken i Borgarting lagmannsrett startet 17. februar i år.
  • Torsdag kjente juryen de to skyldige i forsettlig drap. Mannen ble også kjent skyldig i grov mishandling. Mishandlingsdelen av straffen fra tingretten ble for kvinnens vedkommende ikke anket fra noen av partene, og er allerede rettskraftig.
  • Fredag skal partene holde sine straffeutmålingsprosedyrer før saken tas opp til doms.