Dyrevernloven i lakseoppdrett:Dyrevernalliansen anmelder smertefull spyling av laks
Mattilsynet unnlot å anmelde smertefull behandling av laks, trass i at lov om dyrevelferd også gjelder oppdrettsfisk. Nå går Dyrevernalliansen til politiet med saken.
– Dyrevernalliansen vil politianmelde den skadelige spylingen av laks for å fjerne lakselus, varsler informsasjonsansvarlig Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliansen.
Organisasjonen reagerer sterkt på nyheten i ABC Nyheter onsdag om smertefulle skader på laksen da oppdrettsselskapet Salmonor prøvde å bli kvitt lakselus ved å spyle fisken. Bilder Mattilsynet har fått i selskapets innraportering, viser svære sår der spylingen har flenget skinnet av laksen.
Men som det går fram av artikkelen, argumenterer Mattilsynet for at dette bruddet på lov om dyrevelferd ikke blir anmeldt, slik det ville blitt om en bonde skadet sine husdyr.
Opplysningene om store helseproblemer som følge av lus og sykdommer i landets eksisterende oppdrettrnæring, kommer idet fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) fredag vil legge fram en stortingsmelding om mangedobling av produksjonen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenBakgrunn: Kampen mot lakselus gir fæle virkninger
Stygge bilder
– Vi vil politianmelde denne saken fordi vi mener det klart må være i strid med dyrevelferdsloven å utsette fisk for behandling som gir enkeltindivider slike skader, sier Efskind til ABC Nyheter.
– Forholdene er bevist med bilder som kan legges frem i retten. Denne saken kan ha prinsipiell interesse fordi bevisene er så klare, legger hun til.
ABC Nyheter offentliggjorde de stygge bildene, men valgte å fjerne dem etter krav fra veterinæren som hadde tatt dem.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Fiskeoppdrettsnæringen i Norge har vært en tikkende bombe lenge, og nå har denne bomben gått av. Måten næringen bekjemper lusa på i dag, er kun brannslukking, sier hun og kommer med en appell før fiskeriminister Elisabeth Aspakers stortingsmelding i morgen:
– Hun må snart vise seg sin stilling verdig og sette mer ressurser inn på å løse de store dyrevelferdsproblemene som oppdrettsnæringen sliter med, heller enn å forsøke å få næringen til å ekspandere ytterligere.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Fisk på rømmen etter ekstremvær kan være alvorlig syk
Som å spyle skinnet av kua?
– Hvis en bonde spylte skinnet av kua, hadde han åpenbart ikke fått lov til å fortsette. Og det er riktig at samme dyrevelferdslov gjelder fisk og landdyr, sa avdelingssjef John Bjarne Falch ved Mattilsynets avdeling Namdal til ABC Nyheter i går.
– Men, la Falch til, – sammenlikningen blir kunstig.
Begrunnelsen hans er at fisk er en mer primitiv art, der ett individ kan ha titusener av avkom som den ikke tar seg av. Og 80-90 prosent av dem omkommer ganske tidlig.
– Mattilsynet erkjenner at dyrevelferdsloven gjelder like mye for fisk som for ku, men de bruker den åpenbart ikke slik. Dette på tross av at Mattilsynet også sier at fisk føler smerte, kommenterer Efskind.
Les også: – Vi må bruke andre midler enn medisinering også
– Hvorfor gjør veterinærer dette?
– Selv om det er få individer som blir skadet så forferdelig som disse bildene viser, så er det individene dyrevelferdsloven gjelder for, legger hun til.
Artikkelen fortsetter under annonsenDyrevernalliansen insisterer på at Mattilsynet og andre må tenke på fisk som nettopp individer.
– Nå omtales de vanligvis som «biomasse» og behandles som om de ikke hadde følelser, sier Efskind.
– Disse fiskene har krav på samme beskyttelse av loven som andre dyr. Dette ville aldri vært godtatt for arter som lever på land. Livet i oppdrettsmerden gjør at laksen allerede er ekstremt sårbar for stress, skader og sykdommer, framholder Efskind.
– All håndtering vil kun forverre situasjonen. Slik spyling vil både stresse laksen og skade skjellaget, begge deler er med på å senke immunforsvaret til en allerede svært sårbar dyregruppe.
– Vi setter også spørsmålstegn ved intensjonene til veterinærene som godkjenner bruk av slike virkemidler som spyling. Det kan virke som de gjør dette kun av økonomiske hensyn, og overser det som burde være høyeste prioritet, nemlig dyrevelferden.
Les også: Aspaker håper på bærekraftig havbruksvekst på 3 prosent i året