Minst 19 drept etter terrorangrep i Tunis

EUs utenrikssjef anklaget IS for å stå bak. Trakk senere uttalelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs utenrikssjef Federica Mogherini mener «terrororganisasjoner» står bak onsdagens angrep i Tunisia. Hun trekker dermed en tidligere uttalelse hvor hun anklaget ekstremistgruppa IS.

– Dette styrker vår vilje til å samarbeide med våre partnere i kampen for å bekjempe terrorisme, slår utenrikssjefen fast.

Hun var onsdag raskt ute med å trekke inn IS i forbindelse med angrepet, men denne uttalelsen ble senere samme dag justert til å omhandle terrororganisasjoner generelt.

Minst 19 personer ble drept i terrorangrepet i Tunis. Blant dem var 17 utenlandske turister. Det sier Tunisias statsminister.

Flere medier melder at 22 personer ble drept.

Også én politimann ble drept da sikkerhetsstyrker tok seg inn i museet der flere turister ble holdt som gisler.

Angrepet skjedde på inne på Nasjonalmuseet Bardo, like ved Tunisias nasjonalforsamling.

Varte i flere timer

De første meldingene om skyting ved nasjonalforsamlingen kom like før klokka 13 norsk tid. Nærmere to og en halv time senere opplyste myndighetene at det hele var over.

De to gisseltakerne var væpnet med kalasjnikover og tok flere turister som gisler inne i nasjonalmuseet. Det var britiske, italienske, franske og spanske statsborgere blant gislene, ifølge BBC.

Museumsbygningen ligger like ved siden av den tunisiske nasjonalforsamlingen. Parlamentarikerne, som diskuterte anti-terrorlovgivning da angrepet fant sted, ble evakuert.

Tok turister som gisler

To væpnede menn tok flere turister som gisler. Hvem som stor bak terroraksjonen er foreløpig ikke kjent. Tre gjerningsmenn er fortsatt på frifot, ifølge statsministeren.

Nasjonalforsamlingen ble evakuert like etter at angrepet startet.

Les bakgrunn: Skyting ved Tunisias parlament

Turister fra Polen, Italia, Tyskland og Spania er blant de drepte.

To væpnede angripere ble drept av sikkerhetsstyrkene.

Ingen nordmenn

Ingen nordmenn er berørt av terrorangrepet ved Tunisias nasjonalforsamling, så vidt UD kjenner til.

UD jobber fremdeles med å få oversikt over aksjonen i Tunisias hovedstad som nå er avsluttet. Nordmenn i området oppfordres til å holde seg innendørs, opplyser UDs pressekontakt Rune Bjåstad til NTB.

For øvrig oppfordrer Utenriksdepartementet reisende til å utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i Tunisia, ifølge departementets reiseråd. Det ble gitt før onsdagens hendelser.

EU-presidenten sjokkert

EU-president Donald Tusk sier han er sjokkert over angrepet i Tunisia som har kostet 19 personer livet.

– EU og Tunisia vil ikke la seg skremme av terrorisme, verken hjemme eller ute, skriver Tusk i en uttalelse.

– Vi er rede til å støtte tunisiske myndigheter mot voldelig ekstremisme og berømmer den raske inngripenen for å frigjøre gislene som var involvert, fremholder EU-presidenten.

Følg utviklingen direkte her:

Chatsamtalen er avsluttet

Personvernpolicy