– Paragrafer løser ikke mobbeproblemet

– VIL IKKE HJELPE: Terje Forsberg ble opprørt av å høre Øystein Djupedal legge frem mobbeutredningen «Å høre til» fordi han mener forslagene ikke vil hjelpe mobbeofre flest. Foto: Peter Førsund
– VIL IKKE HJELPE: Terje Forsberg ble opprørt av å høre Øystein Djupedal legge frem mobbeutredningen «Å høre til» fordi han mener forslagene ikke vil hjelpe mobbeofre flest. Foto: Peter Førsund

Terje Forsberg (64) ble grovt mobbet, både fysisk og psykisk, som barn. Han mener mobbeproblemet bare kan løses om voksne mennesker griper inn når mobbingen skjer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Djupedal-utredningen: «Å høre til»

Disse sju områdene for tiltak mener Djupedal-utvalget er de viktigste:

  • Å legge til rette for en stor statlig satsing på Inkluderende skole som blant annet inneholder skolebasert kompetanseutvikling. Skolebasert kompetanseutvikling skal tilbys alle landets skoler. Skolene må bli tryggere på å håndtere både regelverket og det forebyggende arbeidet. Satsingen må gå over mange år, og involvere alle skoler og alle ansatte. Dette må også i større grad reflekteres i lærer- og rektorutdanningene. Satsingen skal være forskningsbasert.

  • Endring av opplæringsloven kapittel 9a. Kapittel 9a tydeliggjøres slik at skoleeierens og skolens plikter blir tydeligere. Det innebærer økt rettsikkerhet for eleven. Barnekonvensjonen skal implementeres i utdanningssektoren.

  • Styrket håndheving av opplæringsloven. Barneombudet blir førsteinstans for klager på krenkelser. Barneombudet gis myndighet til å gjøre vedtak om administrative sanksjoner og reaksjoner og kan kreve oppreisning på vegne av eleven for ikke-økonomisk tap på grunn av krenkelser. Tilsynet kan også pålegge eleven administrative sannksjoner og reaksjoner.

  • Målrettet innsats mot krenkelser, mobbing, trakassering og diskriminering for å forebygge og håndtere dette. Arbeidet med den digitale mobbingen må intensiveres. Involvering av elever og foreldre i arbeidet er også viktig. Elevene har førstehåndskunnskap.

  • Styrking av skoleeierskapet. Skoleeierskapet er noe av det viktigste for å legge til rette for et godt psykososialt skolemiljø. En bred satsing sammen med skoleeieren er avgjørende for å bedre skolekulturen.

  • «Et lag rundt eleven». Mange yrkesgrupper i skolen og kommunen kan bidra til et bedre skolemiljø. Utvalget vil spesielt understreke skolehelsetjenestens og PP-tjenestens betydning, og vil anbefale nye stillinger i skolehelsetjenesten i tråd med Helsedirektoratets anbefaling og endring av PP-tjenestens mandat.

  • Det er behov for ny forskning på kunnskapssvake områder, noe som kan bidra til å redusere omfanget av krenkelser, mobbing, trakassering og diskriminering og bedre elevenes psykososiale skolemiljø.

Fakta om Djupedal-utvalget:

* Utvalg ledet av fylkesmann i Aust-Agder, Øystein Djupedal.

* Oppnevnt av regjeringen Stoltenberg i 2013.

* Utvalgets mandat har vært å vurdere de samlede virkemidlene for å skape et godt skolemiljø, motvirke og håndtere mobbing og andre uønskede hendelser i skolen.

* Utvalgets innstilling ble overlevert kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) onsdag.

Les hele utredningen: «NOU 2015: 2 Å høre til — Virkemidler for et trygt psykososialt skolemiljø»

Djupedal-utvalget overleverte onsdag formiddag en omfattende utredning om mobbing til Kunnskapsdepartementet.

Utvalget foreslår blant annet å lovfeste helt konkret hva skolen plikter å gjøre hvis de oppdager mobbing. Kommuner og skoler som ikke følger opp, skal straffes økonomisk.

Barn og foreldre skal kunne klage til Barneombudet hvis skolen eller kommunen ikke gjør nok for å stoppe mobbing.

– Jeg er villig til å vurdere om vi trenger sanksjoner dersom systemet svikter, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til NTB.

Han åpner også for å vurdere Barneombudet som klageinstans.

Bakgrunn: Djupedal-utvalget overleverte sin innstilling om mobbing

– Endelig fokus på barns rettigheter

UNICEF Norge mener det er mange gode forslag i utredningen, og er svært fornøyd med utvalgets fokus på FNs barnekonvensjon.

– Endelig et klart og tydelig fokus på barns rettigheter i kampen mot mobbing. Det er på høy tid, sier Ivar Stokkereit, juridisk rådgiver i organisasjonen i en pressemelding.

Også påtroppende leder i Elevorganisasjonen, Kristoffer Hansen, har et veldig godt inntrykk av arbeidet som Djupedal-utvalget har gjort.

– Det de legger frem er et veldig godt arbeid med svært positive tiltak til å løse mobbing. Det er grundig og foreslår tiltak som ingen har foreslått før, som kommer til å løse mobbeproblemet, eller i alle fall bli en start på løsningen, sier han til Framtida.no.

Les også: Barneombudet: – Mobbeofre har ikke god nok beskyttelse

– Vil ikke hjelpe mobbeofre flest

Men foredragsholder, forfatter og tidligere mobbeoffer Terje Forsberg (64) er langt fra imponert over hovedtrekkene i det som foreslås.

– Du løser ikke mobbing med paragrafer og politiske ord, sier Forsberg til ABC Nyheter.

Som barn ble han grovt mobbet, både fysisk og psykisk. Han kom fra en fattig familie der faren drakk og mishandlet dem. Dette ble han mobbet for gjennom seks år på skolen.

Forsberg forteller at han ble opprørt av å høre Djupedal legge frem utredningen i formiddag, fordi han mener forslagene ikke vil hjelpe mobbeofre flest.

Han mener mange av barna som mobbes, blir ofre for mobbing fordi de som ham, kommer fra problemfylte hjem.

– De har foreldre som er rusavhengig, alvorlig psykisk syke eller som har gitt opp livet på en eller annen måte. Foreldre som dette bidrar til at barna blir mobbet.

– Disse foreldrene er heller ikke oppegående nok til å klage inn mobbing til skolen eller som Djupedal-utvalget foreslår, til Barneombudet, mener Forsberg.

Les også: Omsorgssvikt i barndommen kan skade barnets hjerne

Lå seks måneder på sykehus

Han har de senere årene holdt 1600 foredrag om mobbing og om å ta livet tilbake etter å ha vært mobbeoffer gjennom mange år. I fjor ble han hedret med Østfoldprisen for sin innsats.

– Jeg har et seks måneder opphold på sykehus bak meg for fysiske skader av mobbing, pluss det psykiske som ikke er målbart, forteller han.

– Mobbingen gjorde at jeg ikke kunne følge med på undervisningen. Jeg fikk stempel evneveik og var analfabet da jeg sluttet på skolen. Da jeg var 20 år lærte jeg meg å lese og som 50-åring tok jeg atrium og lærte å skrive bedre. Siden den gang har jeg skrevet tre bøker om mobbing.

Les også: Dette bør du gjøre hvis barnet ditt blir mobbet

– Må avverge mobbing der den skjer

Forsberg mener det viktigste for å få bukt med mobbingen og hjelpe ofrene, er å se mobbingen der den foregår og bryte inn. Dette budskapet formidlet han også i møte med Øystein Djupedal da han var Kunnskapsminister.

– Den store faren ved mobbing er ordene og kroppsspråket som mobberne bruker overfor ofrene. Dette er med å knekke dem.

– Jeg foreslår det samme som jeg foreslo for Djupedal, da han var minister: Få voksne, erfarne mennesker inn i skolen, som kan følge med i friminuttene. De trenger ikke pedagogisk bakgrunn, men livserfaring. De må være i stand til å se dette mobbespråket. Det kan være pensjonerte folk, alt fra rørlegger til advokater, som kan steppe inn i skolen og være en mentor for elevene, som kan språket til mobberne og kan bryte inn når de ser at noen mobbes. Dette vil hjelpe mer enn all verdens paragrafer, mener Forsberg.

– Mobbing stopper ikke på skolen, mobberne kommer ut i arbeidslivet og fortsetter der. Mobberne tyranniserer kone og barn. Dette stopper ikke, så lenge de får lov å fortsette, mener han.

Les også: Hva gjør du hvis barnet ditt mobber andre?

– Mobbing koster mange liv

Forsberg mener mobbing er et av de viktigste problemene i vårt samfunn.

Han frykter at mobbeofre utgjør en stor andel av landets uføretrygdede og at mobbingen koster mange mennesker livet fordi de ikke orker mer.

– Jeg har vært i begravelser på grunn av at mobbeofre har tatt sitt eget liv. La oss si at 15 mennesker tar sitt eget liv på grunn av mobbing hvert år, det i seg selv vil være forferdelig hårreisende, men jeg tror antallet er mye høyere, sier Terje Forsberg til ABC Nyheter.

Les også: - Skolehverdagen var håpløs

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:33 Mye finvær i vente for vinterferierende14:31 Livløs person funnet i skianlegget i Trysil14:16 – Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51 Norsk student skal være smittet av coronaviruset i Italia13:39 Fiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36 Stor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26 Håvard Bøkko legger opp etter VM13:15 Manchester City har anket mesterligastraffen13:14 Guinness-produsent venter koronatap13:04 Besetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48 – Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15 Hareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03 Fotballforbundet åpner for alkoholservering11:30 Innbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18 Arsenal-profil ute i lang tid11:17 Ikke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42 Regjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37 Cappelen Damm selger Tanum-butikker09:42 Guardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25 Kvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03 NRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02 Alle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50 Arbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27 SAS regner med virustap på 200 millioner07:46 OBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35 Passasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34 Minnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32 Video ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19 Historisk mild vinter i åtte fylker07:16 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07 Pasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38 Serbia-planen klar for Lagerbäck06:31 Første bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19 Norske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00 Siste sjanse for Netanyahu05:50 Dette skjer i dag05:45 Hygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44 Kina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42 Flåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33 Dette skjedde i natt05:03 Bernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00 NRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24 Mann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07 Demokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54 Støttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52 Amerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34 Antallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09 Busselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18 Anklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13 Siktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09 Bomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18 Tidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46 Disney-sjefen går av etter 15 år00:39 Turoperatører forberedt på virusutbrudd00:23 Ferjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17 Rask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16 Griezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02 Bil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37 Equinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41 Den kan minne om jorden, men har den liv?21:35 18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21 Barnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29 Rapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56 Solberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44 Stemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38 Tidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11 Kina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54 Spiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48 En mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26 Sjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09 Matsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48 Folkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38 UEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26 Mann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00 Christian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48 Ingen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13 Filip Ingebrigtsen ble pappa15:11 Kristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10 Opposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55 Bodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54 Kritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24 Nordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08 Smittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05 – Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04 Åtte menn vil bli leder for oljefondet14:03 Uefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44 En av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år13:21 Takk for stemmen. Takk for musikken. Takk for smilet12:53 29-åring frifunnet for forsøk på barneekteskap12:51 Flere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener12:42 Millionbot etter eksplosjon på gjenvinningsanlegg12:37 Kvinne mistet livet i frontkollisjon med trailer12:01 Politiaksjon mot regnskapsførere i Oslo og Viken12:01 Egypts tidligere president Hosni Mubarak er død11:08 Opptøyer i India samtidig som Trump er på besøk11:07 Beste resultat i Folketrygdfondets historie10:29 Weinstein brakt til sykehus etter dommen10:29 Regnet fortsetter i et stadig mer oversvømt Jakarta10:28 Svenske myndigheter krever at Kina slipper fri dømt forlegger
Siste nytt
14:33NorgeMye finvær i vente for vinterferierende14:31NorgeLivløs person funnet i skianlegget i Trysil14:16Penger– Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51VerdenNorsk student skal være smittet av coronaviruset i Italia13:39PolitikkFiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36NorgeStor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26SportHåvard Bøkko legger opp etter VM13:15SportManchester City har anket mesterligastraffen13:14PengerGuinness-produsent venter koronatap13:04VerdenBesetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48Norge– Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15SportHareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03SportFotballforbundet åpner for alkoholservering11:30PengerInnbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18SportArsenal-profil ute i lang tid11:17KulturIkke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42KulturRegjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37KulturCappelen Damm selger Tanum-butikker09:42SportGuardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25NorgeKvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03KulturNRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02ReiseAlle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50PengerArbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27PengerSAS regner med virustap på 200 millioner07:46NorgeOBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35VerdenPassasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34SportMinnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32VerdenVideo ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19NorgeHistorisk mild vinter i åtte fylker07:16Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07Helse og livsstilPasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38SportSerbia-planen klar for Lagerbäck06:31VerdenFørste bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19PengerNorske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00PolitikkSiste sjanse for Netanyahu05:50NorgeDette skjer i dag05:45Helse og livsstilHygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44VerdenKina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42NorgeFlåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33NorgeDette skjedde i natt05:03PolitikkBernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00KulturNRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24NorgeMann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07VerdenDemokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54NorgeStøttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52VerdenAmerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34VerdenAntallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09NorgeBusselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18PengerAnklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13NorgeSiktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09VerdenBomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18NorgeTidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46KulturDisney-sjefen går av etter 15 år00:39NorgeTuroperatører forberedt på virusutbrudd00:23MotorFerjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17SportRask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16SportGriezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02VerdenBil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37NorgeEquinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41VerdenDen kan minne om jorden, men har den liv?21:35Norge18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21NorgeBarnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29VerdenRapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56PolitikkSolberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44VerdenStemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38NorgeTidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11VerdenKina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54NorgeSpiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48NorgeEn mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26SportSjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09NorgeMatsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48Helse og livsstilFolkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38SportUEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26NorgeMann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00PolitikkChristian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48ReiseIngen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13SportFilip Ingebrigtsen ble pappa15:11SportKristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10PolitikkOpposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55SportBodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54KulturKritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24ReiseNordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08Helse og livsstilSmittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05Sport– Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04PengerÅtte menn vil bli leder for oljefondet14:03SportUefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44NorgeEn av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år13:21StemmerTakk for stemmen. Takk for musikken. Takk for smilet12:53Norge29-åring frifunnet for forsøk på barneekteskap12:51ReiseFlere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener12:42NorgeMillionbot etter eksplosjon på gjenvinningsanlegg12:37NorgeKvinne mistet livet i frontkollisjon med trailer12:01NorgePolitiaksjon mot regnskapsførere i Oslo og Viken12:01VerdenEgypts tidligere president Hosni Mubarak er død11:08VerdenOpptøyer i India samtidig som Trump er på besøk11:07PengerBeste resultat i Folketrygdfondets historie10:29KulturWeinstein brakt til sykehus etter dommen10:29VerdenRegnet fortsetter i et stadig mer oversvømt Jakarta10:28KulturSvenske myndigheter krever at Kina slipper fri dømt forlegger
Populært