Meny

Robert Mood mener Forsvaret er på vei mot kollaps

Generalløytnant Robert Mood, her avbildet da han var generalmajor og Forsvarets veteraninspektør, mener Forsvaret står i fare for å kollapse. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalløytnant Robert Mood mener det norske forsvaret kan kollapse hvis det ikke gjøres store endringer.

– Dersom vi går videre uten å rette opp eksisterende svakheter fra fortida og ikke tenker nytt om framtida, er vi på full fart inn i en systemkollaps i Forsvaret, sier Mood til Dagsavisen.

Trenger måneder og år

Generalløytnanten er sjef for den norske militærmisjonen til NATO i Brussel og har tidligere vært blant annet generalinspektør for Hæren.

– Forsvaret som helhet vil trenge måneder og år på oppbemanning og trening for å fungere som det bør, utdyper han.

– Helt uavhengig av veien videre trenger vi mer ressurser til å rette opp svakhetene ved reaksjonsevne og bemanning, avslutter Mood.

Den nye langtidsplanen for Forsvaret som legges trolig frem for Stortinget våren 2016.

Les også: Norges NATO-skole granskes for økonomiske misligheter

Forholdet til Russland

Tirsdag fortalte generalløytnant Kjell Grandhagen at han fikk hakeslepp da han hørte president Vladimir Putin si at han nesten satt med fingeren på «atomknappen» under Russlands annektering av Krim.

Han fulgte opp med å utdype hvordan uttalelser fra landets president spiller inn i Norges vurdering av naboen i nord.

– Det er ganske oppsiktsvekkende den måten Putin beskriver hvordan han var rede til å iverksette en høyere beredskap for atomstyrkene etter annekteringen av Krim. Sammen med at de nå skryter av en involvering som de tidligere har løyet om og benektet, bidrar denne type uttalelser til det nye bildet vi må ta inn over oss. Vi står overfor et annerledes Russland enn det vi har vært vant til, sa Grandhagen.

Les mer:

Forsvaret avslår russisk samarbeid

Russlands ambassade takker Liv Signe Navarsete

Populært