Putins atomknapp-uttalelse overrasket E-sjefen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalløytnant Kjell Grandhagen fikk hakeslepp da han hørte president Vladimir Putin si at han nesten satt med fingeren på «atomknappen» under Russlands annektering av Krim.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg må innrømme at kaffen holdt på å sette seg fast i halsen da jeg så dette intervjuet med Putin, sa Grandhagen under åpningen av sikkerhetskonferansen i regi av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) tirsdag.

Intervjuet ble ifølge BBC vist på en statlig russisk TV-kanal søndag.

– Oppsiktsvekkende

Grandhagen viet det nye Russland mye oppmerksomhet i sin årlige tale til Oslo Militære Samfund mandag kveld. Dagen etter fulgte han opp med å utdype hvordan uttalelser fra landets president spiller inn i Norges vurdering av naboen i nord.

– Det er ganske oppsiktsvekkende den måten Putin beskriver hvordan han var rede til å iverksette en høyere beredskap for atomstyrkene etter annekteringen av Krim. Sammen med at de nå skryter av en involvering som de tidligere har løyet om og benektet, bidrar denne type uttalelser til det nye bildet vi må ta inn over oss. Vi står overfor et annerledes Russland enn det vi har vært vant til, sa Grandhagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Putin var nesten klar med fingeren på «atomknappen»

Uforutsigbart

Sjefen for etterretningstjenesten gjør det klar at også Putins «forsvinning» inngår som et element i de løpende vurderingene fra E-tjenesten.

– Jeg skal ikke bidra til spekulasjonene om hvor Putin har vært i elleve døgn. Men det vi merker oss, ut over det faktum at han har vært borte i elleve døgn, er at den russiske sentraladministrasjonen ikke har gjort noe for å komme med en plausibel forklaring. Det sier noe om hva slags Russland vi må forholde oss til. Det er mer uforutsigbart, spesielt på litt lengre sikt, resonnerer Grandhagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Putin ler av rykteflom - varsler storstilt militærøvelse i Nordishavet

Lavt aktivitetsnivå

Han kom også inn på den pågående militærøvelsen på russisk side i nordområdene. Grandhagen gjentok vurderingen fra talen mandag om at øvelsen i seg selv ikke er alarmerende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han lot det også skinne gjennom at Norge følger med:

– Vi har foreløpig sett et relativt lavt aktivitetsnivå, og jeg skal ikke gå god for at det er 40.000 personer involvert på det nåværende tidspunkt, sa Grandhagen.

Han la til at øvelsen skjer i en tid med en mer spent situasjon i Europa, med sterk kritikk fra russisk side av NATO-øvelser, samtidig som landets president har vært fraværende i elleve døgn.

– Alt dette inngå i våre vurderinger, sier Grandhagen.

Les også: Måtte slå i hjel ryktene om Putins helse