Eksperter bekymret over lavt vannivå i verdens dypeste innsjø

KRYMPER: Vannivået i Bajkalsjøen, som er verdens dypeste ferskvannsinnsjø, og med sin unike flora og fauna står på UNESCOs verdensarvliste, skal ha falt 40 cm siden 2013. Arkivfoto: AP Photo/Misha Japaridze / NTB scanpix
KRYMPER: Vannivået i Bajkalsjøen, som er verdens dypeste ferskvannsinnsjø, og med sin unike flora og fauna står på UNESCOs verdensarvliste, skal ha falt 40 cm siden 2013. Arkivfoto: AP Photo/Misha Japaridze / NTB scanpix

Vannivået i Bajkalsjøen i Russland nærmer seg et kritisk lavt punkt. Eksperter frykter for økosystemet og advarer om at vann kan forårsake konflikter i området.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den sørlige delen av Sibir i Russland, nær grensen mot Mongolia, ligger Bajkalsjøen, som er den dypeste og den med størst vannvolum blant verdens ferskvannsinnsjøer.

Nå er innsjøen som står på UNESCOs verdensarvliste og er svært viktig for folkene i området, i ferd med å krympe, melder Reuters.

Innsjøen inneholder om lag en femtedel av verdens flytende ferskvann, og gir lokalbefolkningen kraft, vann og arbeid.

Men i løpet av de siste fire månedene har vannivået sunket så lavt at eksperter kaller det en krise.

Nivået er det laveste på 30 år, og eksperter advarer om at det som nå skjer, kan føre til konflikter over vann i Russland, skriver Reuters.

Vannivået skal ha falt 40 centimeter siden 2013. Det skal nå være bare én centimeter høyere enn det som regnes som kritisk, skriver nettstedet Bloomberg som siterer det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Les også: Undersøker bunnen av verdens dypeste innsjø | ABC Nyheter

Frykter krig om vann

Både forskere og miljøforkjempere peker på en kombinasjon av klimaendringer og økende bruk av vannkraft som forklaring på hvorfor situasjonen er som den er.

Allerede har situasjonen i Bajkalsjøen skap spenninger mellom to regioner som er avhengig av den, skriver Reuters.

– Velkommen til en æra med konflikter om vann i Russland. Vann er i ferd med å bli landets viktigste ressurs, sier Alexander Kolotov, fra den internasjonale organisasjonen Rivers Without Borders, ifølge nyhetsbyrået.

Miljødepartementet i Russland innførte i januar daglig overvåkning av vannivåene, i et forsøk på å reversere den negative utviklingen.

Men myndighetene tillater fremdeles vannkraftstasjonen i Irkutsk å hente ut elvevann for å forsørge regionen med varme, kraft og rent vann.

En talsperson for departementet sier det er en vanskelig balansegang.

Les også: Fem av verdens sjøer i ferd med å tørke inn

Viktig for økosystemet

Bajkalsjøen er kjent for sin sjeldne ferskvannsfauna og -flora. Et flertall av artene som finnes her, lever ingen andre steder i verden.

Flere forskere og miljøorganisasjoner er svært kritiske til at vannkraftverket i Irkutsk og fire andre vannkraftverk i regionen får lov til å hente ut vann, fordi de mener det bidrar til å ødelegge økosystemet i området. Dette vil på sikt være ødeleggende for regionen, blant annet ved at det kan gi mindre fisk og forringe vannkvaliteten, argumenterer de.

Mens noen eksperter mener dagens utvikling er et tegn på ytterligere problemer som vil komme i fremtiden, er det andre som sier at det lave vannivået i Bajkalsjøen ikke er noe å bekymre seg for.

Direktør Mikhail Grachev Limnological Institute of the Russian Academy of Sciences uttalte i januar til RIA Novosti at variasjoner i vannstanden er normalt og ikke utgjør noen umiddelbar trussel mot økosystemet, melder Reuters.

Videoen under viser hvordan en annen stor innsjø, Aralsjøen, som en gang var verdens fjerde største, er i ferd med å tørke inn:

Personvernpolicy