Meny

EU, NORGE OG TISA-FORHANDLINGENE:

Nå holder Solberg-regjeringen mer tett enn EU

GJØR IKKE SOM EU: Utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg ønsker mest mulig EU-tilpasning. Men ikke når det gjelder åpenhet om de omstridte TISA-forhandlingene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
GJØR IKKE SOM EU: Utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg ønsker mest mulig EU-tilpasning. Men ikke når det gjelder åpenhet om de omstridte TISA-forhandlingene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Denne uka offentliggjorde EU sitt forhandlingsmandat i de såkalte TISA-forhandlingene. Det avviser den norske regjeringen å gi offentligheten innsyn i.
Dette er TISA:

TISA står for «Trade in Services Agreement» (Avtale om handel med tjenester).

Målet for TISA-forhandlingene er en flerstatlig avtale om handel med tjenester som fremforhandles av 24 WTO-medlemmer, der EU representerer sine 28 medlemsland.

Grunnen til at forhandlinger om TISA ble startet blant en gruppe rike land, er manglende fremdrift i de globale WTO-forhandlingene. I Verdens handelsorganisasjon WTO har den såkalte Doha-runden pågått siden 2001. Der er en avtale om handel med tjenester, GATS, blant temaene.

Les om TISA hos Utenriksdepartementet

Les om TISA hos Handelskampanjen

Les om TISA hos RORG

Les om TISA hos Nei til EU

Forhandlinger om en internasjonal TISA-avtale som vil påvirke folkevalgte organers spillerom, har pågått i all hemmelighet siden begynnelsen av 2013.

Norge og EU er blant de 24 medlemmene av Verdens handelsorganisasjon WTO som forhandler om TISA, som står for «Trade in Services Agreement» (Avtale om handel med tjenester).

Hemmeligholdet rundt det som skjer, har utløst omfattende kritikk både i EU og Norge.

Nå velger Norge å holde mer tett overfor sin egen befolkning om hva man vil i TISA, enn EU.

10. mars valgte EU å offentliggjøre sitt forhandlingsmandat i TISA-forhandlingene.

«Ikke offentlig»

Som følge av dette ba ABC Nyheter om innsyn i Norges forhandlingsmandatet.

Fredag avviser Utenriksdepartementet innsyn i hvilket mandat regjeringen har gitt sine forhandlere.

Det norske forhandlingsmandatet er ikke offentlig, skriver departmentet i en epost. Det man har valgt å offentliggjør så langt, er Norges åpningstilbud i TISA-forhandlingene.

– Og hva blir konsekvensene?

– Hårreisende, sier leder for Handelskampanjen, Heidi Lundberg, til ABC Nyheter.

– Det er oppsiktsvekkende at Norge med sitt ukompliserte demokrati ikke kan holde minst like mye åpenhet som det mer kompliserte EU kan klare, mener Lundberg.

– Det er veldig bekymringsverdig at norsk handelspolitikk blir gjennomført bak lukkede dører. Vi ønsker åpenhet og en skikkelig konsekvensutredning av miljø og sosiale forhold som følge av en TISA-avtale, sier hun.

Handelskampanjen har ved flere anledninger bedt Utenriksdepartementet å utrede slike konsekvenser.

– De har ikke avvist det, men har ikke gjort noe med det, sier Lundberg.


Populært