Notat viser hvorfor politiet holdt fast på selvmord i Monika-saken

Politimester i Hordaland, Geir Gudmundsen (tv) og visepolitimester Gunnar Fløystad under en av de mange pressekonferansene i oppvasken etter Monika-saken. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix.
Politimester i Hordaland, Geir Gudmundsen (tv) og visepolitimester Gunnar Fløystad under en av de mange pressekonferansene i oppvasken etter Monika-saken. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix.

Politiet avviste varsleren Robin Schaefers innvendinger i Monika-saken punkt for punkt, viser internt notat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den avgjørende konklusjonen i notatet som Bergens Tidende har fått tilgang til, er at det ikke var spor etter noen straffbar handling da åtteåringen Monika Sviglinskaja ble funnet død 14. november 2011 med et belte rundt halsen.

Fant ikke nok spor

«Mangelen av spor etter en slik straffbar handling på det sentrale åstedet er påfallende», står det om muligheten for at Monika ble drept.

Det 13 sider lange politinotatet ble skrevet i slutten av mars 2014 som forberedelse til et møte om Schaefers innvendinger.

Skyldte på kultur og religionen til moren

Monika tok ikke sitt eget liv likevel. Foto: Vigmostad & Bjørke.Monika tok ikke sitt eget liv likevel. Foto: Vigmostad & Bjørke.

Varsleren skriver i sin rapport at selvdrap blant unge er svært uvanlig. Dette er politietterforskeren bak notatet enig i, men han påpeker at dette skal være langt vanligere i Øst-Europa.

Videre skriver etterforskeren at teorien som det er flest holdepunkter for, er at moren finner datteren hengt og deretter fingerer innbrudd på grunn av skam, kultur eller religion. Han forklarer at moren også kan ha gjemt åtteåringens mobiltelefon, som aldri har blitt funnet.

Politietterforskeren rolle ble vurdert av Spesialenheten. De konkluderte med at de ikke fant noe straffbart bevist.

Robin Schaefer varslet om Monika-saken. Foto: Helge Skodvin / Vigmostad & Bjørke.Robin Schaefer varslet om Monika-saken. Foto: Helge Skodvin / Vigmostad & Bjørke.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden