Eks-minister i Kongo: – Saken mot Moland og French ødela skogsamarbeid

Tjostolv Moland og Joshua French. (Arkivfoto: NTB scanpix)
Tjostolv Moland og Joshua French. (Arkivfoto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge brukte regnskogbistand som pressmiddel for å få løslatt Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo, ifølge Bistandsaktuelt. Nå står skogsamarbeidet med Kongo på stedet hvil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er overbevist om at denne uheldige hendelsen har redusert bistandssamarbeidet mellom Norge og Kongo, fordi norske diplomater har sagt det direkte til meg, sier Kongos tidligere miljøminister José Endundo Bononge til Bistandsaktuelt.

Endundo var minister mellom 2008 og 2012 og spilte en sentral rolle da norske myndigheter lanserte sitt internasjonale engasjement for å redde verdens regnskoger for drøyt sju år siden. I Kongo var planen å gradvis ruste opp landets myndigheter til å ta større ansvar for verdens nest største regnskog.

Langsiktig arbeid

I 2008 overførte Norge 500 millioner kroner til Congo Basin Forest Fund, et flergiverfond styrt av Den afrikanske utviklingsbanken. Norge lovet sammen med britiske myndigheter å doble kapitalen.

Men halvannet år etter den første pengeoverføringen ble Tjostolv Moland og Joshua French dømt til døden for drapet på sjåføren Abedi Kasongo og for spionasje for Norge. Den diplomatiske floken som fulgte i kjølvannet av den såkalte Kongo-saken, har ødelagt for skogsamarbeidet, mener Endundo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse to tingene har jo ingenting med hverandre å gjøre, så det er svært uheldig. Og før hendelsen var samarbeidet mellom miljødepartementene i Kongo og Norge svært godt, sier han.

Brukt som pressmiddel

Flere kilder hevder overfor Bistandsaktuelt at norske myndigheter har brukt skogsatsingen som pressmiddel for å få løslatt Tjostolv Moland og Joshua French.

Tidligere miljøminister Bård Vegar Solhjell (SV) bekrefter at Kongo-saken har påvirket skogsamarbeidet.

– Men Kongo er et vanskelig land å drive bistand i, med høy korrupsjon og svake styringsmekanismer, så jeg tror flere aspekter har spilt inn når skogsamarbeidet har kommet så kort som det har, sier Solhjell.