Meny

Clinton angrer på bruken av privat epostkonto

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs tidligere utenriksminister Hillary Clinton sier hun ikke burde brukt en privat epostkonto i jobbsammenheng, men avviser å ha brutt loven.

– Jeg bestemte meg for å bruke min private konto for anvendelighetens skyld, noe som var lov. Når jeg ser tilbake, ser jeg at det hadde vært bedre å bruke to ulike telefoner og to ulike epostkontoer, sa Clinton da hun møtte pressen etter et møte i FN i New York tirsdag kveld norsk tid.

Clinton hadde ingen offisiell epostadresse da hun var utenriksminister mellom 2009 til 2013, men bruke en privat epostkonto. Det kan ha vært i strid med amerikansk arkivlov, som fastslår at all tjenestekorrespondanse skal bevares for ettertiden.

Saken har blitt en verkebyll for Clinton, som er storfavoritt til å bli demokratenes presidentkandidat i 2016.

Les også: Clinton vil offentliggjøre Benghazi-eposter

– Grundig prosess

Det amerikanske utenriksdepartementet sier det har mottatt 55.000 sider med eposter fra Clinton. Spørsmålet kritikerne stiller, er om alle relevante eposter er overlevert departementet for arkivering.

Ettersom epostene og vedleggene aldri ble lagret i departementets systemer, har det vært opp til Clinton og hennes stab å avgjøre hva som var arkivverdig.

– Det har vært en grundig prosess, sa Clinton under pressekonferansen, og understreket at alle eposter som «overhodet» kunne være relevante, er overlevert.

Videre understreket hun at tilnærmet alle jobbeposter i perioden ble sendt til andre statsansattes offisielle epostkontoer, og at epostene derfor uansett ble arkivert.

Les også: Hillary Clinton: – Jeg stemte feil i Irak-saken

Avviser sletting

Clinton hevdet ingen jobbeposter er slettet, men fortalte at om lag 30.000 private eposter er slettet fra kontoen – noe som trolig vil høste kritikk fra republikansk hold.

Hun sa videre at hun i løpet av sine fire år som utenriksminister ikke brukte e-postkontoen til å sende gradert informasjon.

Utenriksdepartementets talskvinne Jen Psaki uttalte tirsdag – før Clintons pressekonferanse – at departementet vil offentliggjøre alle Clintons jobbeposter fra perioden. Det er ventet at dette vil kunne ta flere måneder, ettersom departementet først må gjennomgå og eventuelt retusjere dokumentene.

Les også: Her får Hillary Clinton kastet sko mot seg

– Sikker konto

De siste dagene er det også stilt spørsmål ved om e-postkontoen Clinton brukte var tilstrekkelig sikker, noe Clinton også tok opp under pressekonferansen.

Hun fortalte at serveren kontoen var knyttet til, opprinnelig tilhørte ektemannen og tidligere president Bill Clinton, var bevoktet av Secret Service, og at den ikke har vært utsatt for sikkerhetsbrudd.

Populært