Meny

Rett i koppen og ut på tur for kronprinsessen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barna i Steinrøysa barnehage syns det var stas å høre om kronprinsfamiliens hunder, Milly Kakao og Muffins Kråkebolle, som drar de kongelige ut på tur – hver dag.

Den tiende Barnehagedagen har friluftsliv som tema, og 1.650 barnehager i Norge har laget fargerike plakater med gode turtips. Kronprinsesse Mette-Marit fikk overrakt «Tøffe turtips» fra femåringer i Steinrøysa barnehage i Nittedal i Oslo og servert suppe i kopp som barna hadde laget med hjelp fra kokken Andreas Viestad. Noen av ingrediensene hadde de til og med plukket selv.

Tips til selvplukk

– Det å være ute i naturen generelt er utrolig viktig, også for barn i barnehagealder. Jeg fikk tips om både korte turer i nærmiljøet, lengre turer og hva man kan plukke i naturen både høst og vår, sa kronprinsesse Mette-Marit etterpå.

Barnehagedagen skal synliggjøre hva barna opplever, erfarer og lærer i barnehagen. I år var slagordet «Vi vil ut!» og markeringen er knyttet til Friluftslivets år 2015. Barna fortalte kronprinsessen om turer med barnehagen, og at det er ekstra gøy med har'n og gjemsel og bærplukking.

Se også: Tok frilufts-selfie med «krompen»

– Barna synes ofte det er ekstra gøy å være ute i naturen, hvis de i tillegg får utforske hva som er spiselig, og smake på det, sier Viestad, som er daglig leder av Geitmyra matkultursenter, der dagens arrangement fant sted.

Hender og føtter

Selv fortalte kronprinsessen barna hvordan de to hundene i familien deres får seg en tur, hver dag, i skogen bak kronprinsboligen på Skaugum. Hun har tidligere understreket hvor viktig det er at barn kommer seg ut og får beveget seg:

– Jeg tror det er viktig at barn lærer å bruke både hender og føtter og kropp ute. Spesielt for å skape mestringsfølelse er dette viktig.

Viestad er for øvrig ambassadør for Friluftslivets år, som kronprins Haakon er høy beskytter for. Da kronprinsparet deltok ved åpningen av friluftslivsåret i januar, sa kronprinsen at det er viktig med lav terskel for å komme seg ut, om så bare i hagen eller en park:

– Litt av poenget er bare å være ute. Man trenger ikke ha planer for den store ekspedisjonen hele tiden. 

Populært