Meny

USA sender soldater og tunge våpen til Baltikum

En amerikansk M1 Abrams, blant verdens mest avanserte og slagkraftige stridsvogner, ruller i land i Riga mandag. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB scanpix ta350a61: Latviske tollere inspiserer en amerikansk Bradley-stormpanservogn i Riga. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA sender 3.000 soldater og flere enn 100 enheter med tungt militært utstyr til de tre NATO-landene i Baltikum. Våpnene skal bidra til å avskrekke Russland, sier en amerikansk general.

Soldatene skal delta i NATO-øvelsen Operation Atlantic Resolve, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet mandag. De første amerikanske soldatene er allerede på plass.

Blant utstyret som ble sendt til området, var det Abrams-stridsvogner, Bradley-stormpanservogner og Humvee-kjøretøy.

– Leveransene er ment å vise besluttsomhet overfor president Putin og Russland og vise at sammen er vi forent, sa den amerikanske generalmajoren John R. O'Connor da utstyret rullet i land i Latvias hovedstad Riga mandag.

Generalen sa at utstyret blir i området så lenge det er nødvendig «for å avskrekke russisk aggresjon».

De tre tidligere sovjetrepublikkene Estland, Latvia og Litauen ble alle medlem av NATO i 2004, men har selv lite avansert militært utstyr.

Russlands annektering av Krim og innblanding i Øst-Ukraina har skremt de tre landene, som frykter lignende russisk inngripen i Baltikum.

Populært