Miljødirektoratet ønsker GMO-mais velkommen

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Miljødirektoratets råd til Tine Sundtoft og Sylvi Listhaug er å tillate matindustrien å blande Monsantos genmodifiserte mais MON810 i mat og fôr i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) vakte oppstandelse da hun rykket ut med påstanden om at åtte ulike genmodifiserte planter (GMO) i virkeligheten er tillatt i Norge - stikk i strid med det alle har trodd.

Hun ba Miljødirektoratet om en ny vurdering, og fikk i dag Miljødirektoratets svar på den første av disse GMO-produktene.

Les også: Tine Sundtoft bryter barriere - tillater genmodifisert mais

Direktoratet tilrår at det legges ned forbud mot dyrking av den genmodifiserte maisen MON810 i Norge. Dagens kunnskap gir imidlertid ikke grunnlag for forbud mot import, prosessering eller bruk som fôr.

Les også: Tine Sundtoft undres over reaksjonene på GMO-mais

– Vi mottar helserisikovurderinger og anbefalinger fra Mattilsynet, uttalelser fra Bioteknologirådet og miljørisikovurderinger fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet, i tillegg til at søknadene sendes på åpen høring, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet i en pressmelding.

– Gir Miljødirektoratet blaffen i miljøet utenfor Norges grenser? spør Nettverk for GMO-fri mat og fór i en reaksjon på dagens vedtak.

De viser til at Miljødirektoratet sier ja til import av den insektresistente genmodifiserte maisen MON810, men samtidig anbefaler at den ikke tillates dyrket i Norge.

– Grunnen til det, er at Miljødirektoratet mener dyrking her kan skade naturen. Det er skuffende at Miljødirektoratet ikke tar hensyn til naturen utenfor Norges grenser, sier Aina Bartmann, koordinator i Nettverk for GMO-fri mat og fór.

Personvernpolicy