Meny

Liten støtte til SVs mistillit mot Anundsen – foreløpig

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre og KrF har kritisert justisministeren hardt i asylbarnsaken. Men foreløpig er ingen av dem rede til å støtte SVs krav om mistillit mot Anders Anundsen (Frp).

Anundsen har ikke overholdt informasjonsplikten overfor Stortinget og har derfor ikke Stortingets tillit, er konklusjonen til Bård Vegar Solhjell (SV), som er saksordfører for asylbarnsaken.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen må fremme mistillitsforslag mot Anundsen, krever han i sine merknader til kontrollsaken om statsrådens håndtering av lengeværende asylbarn. Merknadene ble lagt fram mandag.

Men foreløpig står SV temmelig alene. Umiddelbart varslet bare Senterpartiet støtte til forslaget.

KrFs medlem i komiteen, Hans Fredrik Grøvan, sier partiet ikke har konkludert.

– Det er ikke tvil om at dette er en svært alvorlig sak, sier han.

Venstres Abid Q. Raja skrev mandag i en tekstmelding at han ikke hadde noen kommentar til saken.

Les også: Derfor fremmer SV mistillitsforslag mot Anundsen

Tynnslitt tillit

Solhjells konklusjon setter de to samarbeidspartiene i en kinkig posisjon. Begge har gjort det klart at tilliten til Anundsen er tynnslitt som følge av håndteringen av asylbarnsaken. Samtidig var det tydelig etter forsoningsmøtet i Nydalen i forrige uke at de to sentrumspartiene ønsker å fortsette samarbeidet med regjeringen.

Kontrollkomiteens frist for å legge fram en innstilling er 24. mars, og partiene er innstilt på å bruke tiden fram til da på å konkludere.

Grøvan vil ikke svare ja eller nei på spørsmålet om det er mulig for KrF å støtte et mistillitsforslag mot Anundsen og samtidig fortsette samarbeidet med regjeringen.

Les også: Pressemøte: Solhjell om mistillitsforslag mot Anundsen

– Ekstra alvorlig

Heller ikke Arbeiderpartiet var mandag rede til å si ja eller nei til mistillitsforslaget.

– Saksordføreren har brukt tre begrunnelser for hvorfor han har landet på mistillit. Så vidt jeg leser, kan det tyde på at saksordføreren ikke hadde trengt tre begrunnelser, men at det hadde holdt med én, sier Jette Christensen.

– Det gjør at denne saken blir ekstra alvorlig, mener hun.

Men Sps medlem i komiteen, Per Olaf Lundteigen, er ikke i tvil:

– Sp støtter mistillitsforslaget fordi statsråd Anundsen har feilinformert Stortinget. Dette er konstitusjonelt meget alvorlig, sier han.

Høyres Michael Tetzschner sier Solhjell står fritt til å ta standpunkt i saken uten at kontrollkomiteen har behandlet den ferdig.

– Jeg registrerer at han velger å informere resten av komiteen gjennom mediene, sier han.

Tre spor

Overfor NTB trekker Solhjell fram tre hovedbegrunnelser for mistillitsforslaget. Han viser blant annet til det Anundsen varslet skulle være en klar politikkendring.

– Men han gjorde lite eller ingenting for å sette dette ut i livet. Punkt nummer to går på at mange flere barn ble sendt ut i fjor høst. Det kom mange spørsmål og viktig informasjon, det ble registrert flere utsendelser til Afghanistan, men han unnlot å fortelle om dette til Stortinget. Anundsen burde ha gitt det fulle bildet, sier han.

– Det tredje punktet går på at han i etterkant ga forklaringer som viste seg å være feil. Han brukte begrepet «det åpnet seg mulighet» for returer til Afghanistan, men vi mener ingenting åpnet seg, sier stortingsrepresentanten videre.
Populært