Meny

– Absurd å hevde at Nemtsov ble drept av islamister

Tsjetsjeneren Zaur Dadajev ble søndag siktet og varetektsfengslet for innblanding i drapet på den russiske opposisjonspolitikeren. (Foto: Tatjana Makejeva / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tidligere kollega av den drepte opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov sier det er «helt absurd» å påstå at han ble skutt av islamister.
Fakta om Boris Nemtsov:

* Født 9. oktober 1959 i Sotsji, skutt og drept 27. februar 2015 i Moskva.

* Var en av president Vladimir Putins argeste kritikere.

* Valgt inn i den russiske nasjonalforsamlingen i 1990.

* Utnevnt til guvernør i hjemregionen Nizjnij Novgorod i 1991.

* Valgt inn i overhuset Føderasjonsrådet med støtte fra det liberale Jabloko-partiet i 1993.

* Visestatsminister under president Boris Jeltsin fra 1997 til 1998.

* Ledet det liberaldemokratiske partiet Unionen siden 2000.

* Pågrepet sammen med andre opposisjonsledere og dømt til 15 dagers fengsel etter en demonstrasjon i 2010. Også pågrepet under en demonstrasjon i Moskva i 2011.

(Kilder: Reuters, DPA, Wikipedia)

Tsjetsjeneren Zaur Dadajev ble søndag siktet og varetektsfengslet for innblanding i drapet på Putin-kritikeren og den tidligere visestatsministeren 27. februar. Ifølge en dommer i Moskva har han også innrømmet at han var innblandet.

– Vår verste frykt har blitt virkelighet. En mann tar på seg skylden, mens de som faktisk har bestilt drapet på Nemtsov går fri, skrev Ilja Jasjin, som var Nemtsovs medleder i det liberaldemokratiske partiet Unionen, på Twitter søndag.

Kollegaen tviler på at noen som opptrer alene, kan ha skutt noen så nær Kreml. Han tror arrestasjonen av en tsjetsjensk islamist er iscenesatt for å bli kvitt beskyldninger om at russiske myndigheter kan være innblandet.

– Etterforskernes absurde teorier om islamistiske motiver i Nemtsov-drapet passer Kreml godt, og får Putin ut av skuddlinjen, la Jasjin til.

Bestillingsdrap

Nemtsov, som var mangeårig opposisjonspolitiker, korrupsjonsjeger og en iherdig kritiker av president Vladimir Putin, ble skutt og drept i sentrum av Moskva fredag kveld.

Russiske etterforskere har ikke kunnet fastslå noe motiv for drapet, men sier de tror det dreier seg om et bestillingsdrap. I tillegg til politisk motiv etterforsker de også om Nemtsov kan ha vært involvert i noen forretningsmessige eller personlige konflikter.

Datteren til Nemtsov, Sjana Nemtsov, tror som opposisjonen i Russland at myndighetene står bak drapet og at de som blir straffet for handlingen ikke er de virkelig skyldige.

– Han ble drept fordi han var imot Kreml. Det er helt klart, sier 30-åringen til den tyske avisa Bild am Sonntag.

Les og se video: Filmet like etter at Nemtsov ble skutt og drept

Flere pågrepet

Dadajev er inntil videre fengslet fram til 28. april. Statlige russiske medier har tidligere meldt at Dadajev har jobbet i politistyrken Sever (Nord) i Tsjetsjenia i ti år.

Ifølge Tsjetsjenias Kreml-vennlige myndigheter mislikte Dadajev det franske satirebladet Charlie Hebdo, som Nemtsov skal ha uttrykt støtte til etter terrorangrepet i Paris i januar.

Satiremagasinet har blant annet trykket karikaturer av profeten Muhammed.

Les også: Nemtsov drept - russisk opposisjon i knestående

Dadajev ble pågrepet sammen med en annen tsjetsjener, Anzor Gubasjev. Også han er siktet for å ha vært delaktig i drapet, men nekter straffskyld.

Det samme gjør ytterligere tre varetektsfengslede menn fra den russiske delrepublikken, Sjagid Gubasjev, Ramzan Bakhajev og Tamerlan Eskerhanov. Førstnevnte er en yngre bror av siktede Anzor Gubasjev. Både han og en annen av de mistenkte skal ha blitt pågrepet i Ingusjetia lørdag kveld.

Ifølge nyhetsbyrået Interfax sprengte ytterligere en mistenkt seg i lufta da politiet forsøkte å pågripe ham i den tsjetsjenske hovedstaden Groznyj natt til søndag.
Populært