FN ber verden stanse IS' arkeologiske ødeleggelser

IS-krigere ødelegger Iraks uerstattelige kulturminner i områdene de kontrollerer. Her på Iraks nasjonalmuseum i Bagdad er de arkeologiske skattene utenfor IS' rekkevidde. Den irakiske regjeringen ba i helgen den USA-ledede militærkoalisjonen mot IS om å angripe opprørerne fra lufta for å hindre ytterligere ødeleggelser. (Foto: Khalid al-Mousily / Reuters / NTB scanpix)
IS-krigere ødelegger Iraks uerstattelige kulturminner i områdene de kontrollerer. Her på Iraks nasjonalmuseum i Bagdad er de arkeologiske skattene utenfor IS' rekkevidde. Den irakiske regjeringen ba i helgen den USA-ledede militærkoalisjonen mot IS om å angripe opprørerne fra lufta for å hindre ytterligere ødeleggelser. (Foto: Khalid al-Mousily / Reuters / NTB scanpix)

FN-sjef Ban Ki-moon ber det internasjonale samfunnet stanse IS-opprørernes ødelegger av arkeologiske kulturminner i Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IS' raseringer av uvurderlige oldtidsskatter er en krigsforbrytelse, fastslår Ban. Iraks turist- og antikvitetsminister ba søndag den USA-ledede koalisjonen mot IS om å angripe opprørerne fra lufta for å beskytte minnesmerkene.

IS-krigerne i Irak skapte harme verden over forrige uke da de grusla den assyriske byen Nimrud med bulldosere og publiserte videoer der de knuste museumsgjenstander i Mosul.

Nå ser det ut til at de har vendt oppmerksomheten mot den usedvanlig godt bevarte festningsbyen Hatra. Ørkenbyen er mer enn 2.000 år gammel og står i likhet med Nimrud på UNESCOs verdensarvliste.

Irakiske myndigheter har ikke klart å verifisere opplysningene, som stammer fra kilder i Mosul. Både Nimrud, Hatra og Mosul ligger i provinsen Nineveh, hvor irakiske regjeringsstyrker er maktesløse på bakken. FN fordømmer rapportene om kulturskattens ødeleggelse.

– Generalsekretæren ber det internasjonale samfunn om umiddelbart å sette en stopper for slik avskyelig terrorvirksomhet og stå imot ulovlig handel med kulturgjenstander, sier Ban via sin talsmann.

– Den overlagte ødeleggelsen av vår felles kulturarv er en krigsforbrytelse, tilføyer FN-sjefen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden