Meny

Oslo kommune kan få hardere straff for omsorgssvikt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo kommune risikerer at boten på en halv million kroner for omsorgssvikt mot to eldre kvinner blir økt med 100.000 kroner når retten er ferdig med saken.

Dermed kan kommunen ende opp med å måtte betale 600.000 kroner i bot, samt dekke saksomkostningene til Statens helsetilsyn, hvis Oslo tingrett kommer til at forelegget er korrekt. Rettssaken startet onsdag morgen.

Aktor Pål Hjorth Kraby sier til ABC Nyheter at det vil bli ført 29 vitner i saken. Det er pårørende til de to døde, naboer, helsepersonell i første linje og vitner fra Oslo Kommune.

Dommer er Finn Haugen satte rett klokken ni og la vekt på at det har gått fem år siden de to dødsfallene.

- Vi bør høre mer om hvorfor det har gått fem år, noe som er uvanlig i straffesaker, sa han.

Oslo kommune ved bydel Gamle Oslo ble i februar 2012 bøtelagt fordi to kvinner på 83 og 92 år døde som følge av mangelfull helsehjelp fra kommunen.

I forelegget, som kommunen nektet å vedta, heter det seg at det er lagt inn en rabatt fordi «det straffbare forholdet er erkjent». Når saken kommer for retten bortfaller avslaget, og politiet varsler påstand om at straffebeløpet økes.

Les også: Kvinne (92) lå død i leiligheten i to uker

Frøs i hjel

Den 83 år gamle kvinnen ble i mars 2010 funnet død utenfor bygningen der hun bodde på Kampen i Oslo. Den demente kvinnen hadde da frosset i hjel.

Den andre kvinnen ble funnet død i sin egen leilighet på Grønland i Oslo i april 2010. Da hadde hun vært død i omtrent to uker.

Statens helsetilsyn mente bydelen ikke ga nødvendig og forsvarlig helsehjelp til kvinnene i tiden før de døde. I 92-åringens tilfellet hadde svikten vart i flere år, ifølge Helsetilsynet. Kommunen hadde fra 2005 gjentatte ganger blitt kontaktet av «pårørende, naboer og egne ansatte som påpekte at hennes psykiske og fysiske tilstand stadig ble forverret», heter det i forelegget.

Les også: Oslo kommune får bot etter to dødsfall

Utsatt to ganger

Saken er allerede utsatt to ganger, sist på grunn av sykdom. Når den nå omsider kommer for retten, legges det opp til en relativt omfattende bevisførsel. Oslo tingrett har satt av åtte dager til behandlingen.

– Vi har ikke noen kommentarer til dette nå, vi skal legge fram vårt syn i retten. Så blir det opp til domstolen å ta stilling til saken. Det blir for unyansert å komme med en kort kommentar til mediene, sa advokat Tomasz Edsberg i Oslo kommune til NTB forrige gang saken var berammet.

ABC Nyheter følger saken i Oslo tingrett fra onsdag morgen. Retten settes klokken ni.

Populært