Meny

Ingen nye spor etter forsvunnet malaysisk fly

Catherine Gang deltar i en samling for pårørende i Beijing ett år etter at MH370 forsvant i Indiahavet. Hennes mann var om bord i flyet. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett år etter at et malaysisk fly forsvant på mystisk vis, lover både Malaysia og Australia at letingen skal fortsette. Men en ny rapport har ingen nye opplysninger om hva som kan ha skjedd.

Dermed er forsvinningen fortsatt et stort mysterium. I den ferske internasjonale rapporten, som ble offentliggjort søndag, går det fram at det ikke er noen tegn til at flygerne eller kabinpersonalet oppførte seg annerledes enn normalt.

Det er heller ikke noe som tyder på rusmisbruk hos besetningen som var om bord mens flyet var på vei fra Kuala Lumpur til Beijing 8. mars 2014.

I alt 239 personer forsvant sammen med flyet, og ingen av dem er funnet. Det antas at flyet, en Boeing 777, har sunket til bunns i Indiahavet.

Defekt batteri

Den nye rapporten viser imidlertid også at batteriet i en undervannsbøye i den svarte boksen, som skulle kunne vise posisjonen til flyet, sluttet å virke over ett år før flyet forsvant, skriver nyhetsbyrået AP, ifølge ABC News.

Det defekte batteriet kan ha gjort det vanskelig å finne flyet selv om det kan ha styrtet i området der den store leteaksjonen har pågått.

På årsdagen for forsvinningen sa Malaysias statsminister Najib Razak at malaysiske myndigheter er fast bestemt på å fortsette den hittil resultatløse letingen etter flyet fra Malaysian Airlines

– Rimelige spor

Også Australias statsminister Tony Abbott gjorde det klart at letingen vil fortsette så lenge det fins rimelige spor.

– Jeg vet at det vil være en nagende tvil hos milliarder av mennesker til vi kan finne flyet. Letingen kan ikke fortsette til evig tid, men så lenge det er rimelig spor, vil letingen fortsette, sa Abbott.

I Kina, landet der de fleste av passasjerene kom fra, forsikret utenriksminister Wang Yi også om at letingen ikke skal avsluttes. I Beijing samlet pårørende seg til minnemarkeringer under streng politibevoktning.

Mange av dem har vært rasende på malaysiske myndigheters håndtering av forsvinningen, og i Kina er det frykt for at markeringene kan utarte i protester.

Enkelte av slektningene klamrer seg dessuten til håpet om at flyet kan ha blitt kapret og ført til et ukjent sted, slik at deres kjære fortsatt er i live.

Endret rute

De tre landene iverksatte en omfattende leting sør i Indiahavet etter at satellittdata indikerte at flyet satte kursen rett sørover etter å ha avveket fra ruta fra Kuala Lumpur til Beijing.

Letingen som ledes av Australia, har hittil dekket 40 prosent av et havområde på 60.000 kvadratkilometer der man tror flyet kan være, og planen er at hele området skal være gjennomsøkt innen mai.

Populært