Moxnes vedtar ikke forelegg, ser fram til rettssak

Politiet har ilagt Rødt-leder Bjørnar Moxnes et forelegg på 15.000 kroner for brudd på taushetsplikten. – Jeg kommer ikke til å godta forelegget, sier Moxnes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Politiet har ilagt Rødt-leder Bjørnar Moxnes et forelegg på 15.000 kroner for brudd på taushetsplikten. – Jeg kommer ikke til å godta forelegget, sier Moxnes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Politiet har ilagt Rødt-leder Bjørnar Moxnes et forelegg på 15.000 kroner for brudd på taushetsplikten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg kommer ikke til å godta forelegget, fordi jeg er uskyldig, sier Moxnes til Aftenposten.

Over ett år etter at han ble anmeldt av bystyret, er saken ferdig etterforsket. Rødt-lederen sier at han ser fram til å få prøvd saken i retten.

Bakgrunnen for saken er en granskingsrapport kommunerevisjonen i Oslo publiserte i kjølvannet av den såkalte Lindeberg-saken der en hjelpepleier i 2011 ble beskyldt for overgrep mot to beboere ved Lindeberg omsorgssenter.

Pleieren ble politianmeldt og sykmeldt. Politiet henla saken. Pleieren fikk tilbake jobben i 2013 samt en unnskyldning fra byråden.

I den offentlige versjonen av revisjonens rapport om saken var flere opplysninger sladdet. Moxnes publiserte en utgave av den på partiets nettsider, hvor flere opplysninger var offentliggjort. Kommunen fikk kritikk i flere ledd.

– Det var ingen personnavn i den rapporten. Jeg ble anmeldt for ikke å ha sladdet over enkelte opplysninger, sier han til NTB og legger til at det er prinsipielle sider ved denne saken som det er viktig å få belyst.

Politiet har lagt særlig vekt på tre kapitler. Der har kommunerevisjonen sladdet hele avsnitt, mens Moxnes ifølge Aftenposten bare har strøket over enkelte opplysninger. Dermed har politiet kommet til at han har publisert taushetsbelagte opplysninger om pasienters helse og ansattes tjenesteforhold.

Personvernpolicy