Meny

Professor kritisk til Anundsens mobilsvar

Justisminister Anders Anundsen (Frp) får kritikk av professor Josef Noll når han åpner for at de falske basestasjonene som Aftenposten avslørte, kan være norsk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Anders Anundsen (Frp) garanterer ikke lenger at mobilovervåkingsutstyret som ble avdekket i Oslo før jul, ikke kan være norsk. Forklaringen blir møtt med skepsis av professor Josef Noll.

Anundsen avviste før jul at mobilovervåkingsutstyret som Aftenposten hadde avdekket utenfor blant annet Stortinget, regjeringskontorene og statsministerboligen, kunne være norsk.

I et brev til Stortinget som Anundsen sendte for noen dager siden, sier han imidlertid noe annet. Ifølge statsråden kan funnene fra avisens undersøkelser være «ordinære basestasjoner som i en periode har fått oppjustert styrke».

Les også: Sikkerhetsselskap: Funn i Oslo ekstremt urovekkende

– Naivt

– Jeg stiller meg spørrende til om det er uttrykk for kunnskapsløshet eller om man ikke vet hvor man skal hente kunnskap. Det finnes gode akademiske fagmiljøer om mobilsikkerhet både i Oslo, Kjeller og Trondheim som kan bistå, sier Josef Noll, som er ekspert på mobilnett, trådløse systemer og sikkerhet, til Aftenposten.

Han mener det er naivt å tro at det ikke foregår mobilspionasje i Norge.

– Dette er forklaringer som ikke holder vann i mine øyne. Det gir et dårlig bilde av hvordan saken blir håndtert av justisministeren og regjeringen. Jeg hadde forventet at man etter Aftenpostens avsløringer hadde lagt en plan for hvordan man kan sikre seg mot falske basestasjoner. At man ikke ser på hvilke løsninger som finnes, men uttaler seg negativt om dem som varsler, gjør meg svært forundret, sier Noll.

Han forventer et tydeligere svar fra regjeringen om mobilspionasje.

Les også: Eksperter tror utlendinger står bak mobilovervåking

Russland og Kina

Nasjonal sikkerhetsmyndighet bekreftet egne funn da de selv gjennomførte egne undersøkelser i Oslo sentrum like etter Aftenpostens avsløringer i midten av desember. Det er foreløpig ukjent hvem som står bak.

PST har i sine analyser pekt på at særlig Russland og Kina kan være interessert i å spionere på Norge. Samtidig var flere av de falske basene som Aftenposten avslørte i desember, utplassert i nærheten av ambassadene til USA og Israel i Oslo.

Les også: Mobilovervåking avdekket også i Finland

Populært