Pasient ble innlagt med mulig ebolasmitte i Bergen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen som ble innlagt med mistanke om ebolasmitte på Haukeland universitetssjukehus i Bergen, er ikke smittet. Men sykehuset og kommunen opprettholder likevel beredskapen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pasienten blir rutinemessig på sykehuset en tid fremover i tråd med retningslinjene fra Folkehelseinstituttet, opplyser sykehuset i en pressemelding som ble sendt ut i 8.30-tiden søndag morgen.

Det er tatt prøver av mannen, og prøvene var altså negative når det gjaldt en mulig ebolasmitte.

Fortsatt i beredskap

Før han ble innlagt natt til søndag, ble en hel sykehusavdeling evakuert på Haukeland. Sykehusets kommunikasjonssjef Mona Høgli understreker at de ikke har opphevet tiltakene som ble iverksatt.

– Sykehuset er fortsatt i beredskap, og tiltakene vil i første omgang bli opprettholdt i 72 timer, sier hun.

Høgli sier at pasienten har vært i Sierra Leone og kom hjem til Bergen 1. mars, men at han ikke har vært i landet som utsendt helsepersonell fra Haukeland.

– Oppholdet stemmer tidsmessig med at det kan være ebola. Men vedkommende er ikke sendt ut som helsepersonell fra oss, sier Høgli til Bergens Tidende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun understreker at sykehuset har gjennomført øvelser knyttet til ebolasmitte, og at de derfor er godt forberedt på å ta imot pasienter med ebolasmitte.

Flere prøver

– Alarmen er ikke avblåst, men risikoen for at pasienten er ebolasmittet er mindre, sa avdelingsdirektør ved medisinsk avdeling, Lars Birger Nesje, på en pressekonferanse sykehuset innkalte til søndag.

Seksjonsoverlege Steinar Skrede forklarte hvorfor de velger å opprettholde beredskapen.

– Det kan alltid gå litt tid fra symptomene oppstår til prøven blir positiv, sa han ifølge Bergensavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykehuset vil de neste dagene ta flere prøver av pasienten.

Sjekker omgangskretsen

I tillegg har smittevernoverlege Øystein Søbstad i Bergen kommune intervjuet mannen.

– Flere personer i hans omgangskrets har fått beskjed om å måle temperaturen to ganger i løpet av dagen for å være på den sikre siden. Han har vært i nærheten av personer som har hatt ebolasmitte i Sierra Leone, men har ikke hatt direkte kroppskontakt med dem. Derfor er det et ganske omfattende kartleggingsarbeid vi har satt i verk, sier Søbstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smittevernoverlegen sier det vil bli tatt en oppsummering til uken om hvordan tiltakene har fungert.

– Ebola er kanskje den sykdommen vi er best forberedt på, selv om vi aldri har hatt et tilfelle her. Vi har øvd mye, helt siden i sommer, og vi vet ganske mye om sykdommen. Så langt er mitt inntrykk at dette har fungert bra, sier kommunens smittevernoverlege.