Meny

Finske flygere streiker for å støtte Norwegian-pilotene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den finske luftfartsunionen IAU innleder natt til søndag sympatistreik til støtte for de streikende flygerne i Norwegian.

Støtten til de streikende pilotene i Norwegian øker internasjonalt. Natt til søndag går den finske luftfartsunionen ut i sympatistreik.

Sympatistreiken til det finske forbundet, som organiserer rundt 3.000 medlemmer, begynner klokka 03 natt til søndag og vil vare til klokka 17 søndag ettermiddag.

Varselet kommer samtidig med at partene forhandler lørdag kveld i nok et forsøk på å stanse konflikten.

Les også: Nye Norwegian-forhandlinger på hemmelig sted

Etter det NTB forstår kommer streiken ved flyplassene til å ramme leveransene av mat og drikke til Norwegians 25 flyavganger i Finland i dette tidsrommet. Samtidig pågår det aksjoner som på sikt har til hensikt å forhindre at fly som blir ansett brukt til streikebryteri, får tanket drivstoff.

– All flytanking i Norge utføres av medlemmer i LO og Parat. Nå har begge forbund varslet sympatiaksjoner som omfatter Gardermoen Fuelling Services, Flytanking i Trondheim, Flytanking i Stavanger, Flytanking Bodø, Flytanking i Bergen og Esso Norge, sier Parats forhandlingssjef, Turid Svendsen.

Fra før har det danske Serviceforbundet varslet sympatistreik for 3.000 av sine medlemmer.

– Rammer passasjerene

– Dette er jo den strategien Parat har hatt hele veien, og det er å ramme Norwegians passasjerer, hevder informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til NTB.

Han poengterer at sympatistreiken i Finland kommer i stand etter at Parat selv ba om støtte fra Den finske luftfartsunionen, og mener det viser at Parat også er villig til å sette arbeidsplassene til flere tusen av sine egne medlemmer i fare.

Ifølge konsernets anslag, er rundt 130.000 passasjerer så langt berørt av at flygerne til Norwegian streiker på åttende dagen. De aller fleste av disse flyreisene skulle ha skjedd med et innenriksfly i Norge, Sverige eller Danmark.

IAU sier lørdag kveld at forbundet bestemte seg for å innlede sympatistreik fordi det anser at Norwegian forsøker å angripe flygernes rett til å organisere seg, melder nyhetsbyrået FNB.

Norwegian sjekket lørdag om flygningene til og fra Finland vil kunne gå til tross for streiken.

Prinsipper, ikke lønn

Fra Parats hold poengteres det at konflikten med NHO Luftfart og Norwegian ikke handler om generelle lønns- og arbeidsvilkår, men om svært viktige forhold som berører tryggheten rundt den enkeltes arbeidsforhold.

De opplever at konsernet og toppsjef Bjørn Kjos forsøker å svekke forbundet ved å splitte opp medlemsmassen av skandinaviske piloter og uthule streike- og forhandlingsretten deres ved å flytte dem til nyopprettede underselskaper.

Samtidig pågår det som fra flere hold er blitt karakterisert som åpenlyst streikebryteri, ved at konsernet leier inn fly og personell som trafikkerer noen av de streikerammede flygingene.

Den internasjonale flygerorganisasjonen IFALPA, som har nesten alle piloter rundt i verden som medlemmer, har ifølge Svendsen bedt sine medlemmer om ikke å hjelpe Norwegian med å få leid fly og mannskap så lenge streiken varer.
Populært