Meny

Kina fjerner film om forurensing fra nettet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinesiske myndigheter fjerner en populær dokumentarfilm fra flere internettsider, der den tidligere journalisten Chai Jing forklarer hvorfor hun er livredd for luftforurensing i Kina.

Dokumentarfilmen med navnet «Under the Dome» forklarer de enorme sosiale og helsemessige konsekvensene av luftforurensing i Kina, og er sett over 270 millioner ganger på få dager, ifølge Reuters.

Du kan se et utdrag fra dokumentaren øverst i saken.

Bakgrunn: Mistenker at forurensing ga ufødt datter svulst

Nå fjerner kinesiske myndigheter filmen fra flere internettsider, ifølge BBC.

Det skjer to dager etter Folkekongressens årlige sesjon i Beijing, der statsminister Li Keqiang gjentok løftene fra ett år tidligere om å bekjempe luftforurensingen med alle mulige midler.

Miljøspørsmålet dominerte årets sesjon, ifølge BBC.

Les mer: Kina lover igjen full krig mot forurensing

Miljøministeren skrøt av filmen

Den nyutnevnte miljøministeren i Kina, Chen Jining, har tidligere skrytt av dokumentarfilmen og sagt til pressen at filmen «oppmuntrer enkeltpersoner til å gjøre en innsats for å bedre luftkvaliteten».

På tross av dette, var filmen fjernet fra flere kinesiske videosider lørdag. Fjerningen av filmen fått store reaksjoner i sosiale medier.

– Noen mennesker har makten til å kvele Chai Jings «Under the Dome» på internett, men de har ikke makten til å kvele tåken i dette landet, skriver en bruker av videonettstedet Weibo, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Filmen har gjort myndighetene nervøse

Klima- og energidirektør i den amerikanske miljøgruppen Natural Resources Defense Council, Alvin Lin, mener oppmerksomheten rundt dokumentarfilmen har gjort de kinesiske myndighetene nervøse, ifølge nyhetsbyrået AP.

– De (myndighetene) hatt luftforurensing som sak under de siste sesjonene. «Under the Dome» har gjort det slik at de virkelig, virkelig er nødt til å snakke om det, sier Lin til AP.

Chai Jing er en tidligere gravejournalist, som er anerkjent for sitt gode journalistiske arbeid. Dokumentarfilmen har hun finansiert med sine egne penger.

Les også: – 450.000 dør for tidlig på grunn av dårlig luft

«Jeg har sett himmel som er litt blå»

I dokumentaren har Chai Jing tatt med et utdrag fra en reportasje hun lagde i 2004, da hun fremdeles jobbet som journalist. I reportasjen intervjuer hun en seks år gammel jente som bor i provinsen Shanxi, et av de mest forurensede områdene i verden.

«Har du sett stjerner noen gang?», spør Chai Jing. «Nei», svarer jenta.

«Har du noen gang sett blå himmel?», spør hun videre. «Jeg har sett himmel som er litt blå», kan jenta fortelle.

«Har du noen gang sett hvite skyer, da?», spør journalisten. «Nei», svarer jenta med et sukk.

Den tidligere journalisten sier i dokumentaren at det ikke falt henne inn at hennes egen datter i fremtiden måtte leve under de samme forholdene. Men da hun ble mor, ble hun plutselig livredd for forurensingen.

– Vet du hvor mange dager i 2014 himmelen var blå? 190 dager. 175 dager var preget av dårlig luftkvalitet, og da turte jeg ikke engang å ta datteren min med ut av hjemmet vårt.

Filmen har ikke blitt fjernet fra YouTube, der du kan se den med engelske undertekster.

Populært